Sırp lider Vucic, AB Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Komiseri Johansson ile görüştü

TAKİP ET

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Komiseri Ylva...

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Komiseri Ylva Johansson ile bir araya geldi.

Sırbistan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Belgrad'da görüşen Vucic ve Johansson, düzensiz göçmenler, organize suçla mücadele ve Belgrad-Priştine diyaloğunun sürdürülmesi konularını ele aldı.

Vucic, AB'nin düzensiz göçle mücadelede ülkesine verdiği destek için teşekkür ederek "Sırbistan'ın bu konuda yükümlüklerini yerine getirerek AB'nin güvenliğine büyük ölçüde katkı sağladığını" söyledi.

AB'den Kosova'daki Sırpların güvenliği noktasında beklentileri olduğunu ifade eden Vucic, Kosova'da Sırp Belediyeler Birliğinin bir an önce kurulması gerektiğini de kaydetti.

Vucic ayrıca, AB'ye tam üyelik yolunun ülkesinin dış politika önceliklerinden olduğunu belirtti.

Johansson da Sırbistan'ın düzensiz göç sorununun çözümünde AB'nin yakın ve güvenilir bir ortağı olduğunu kanıtladığını ifade ederek AB'nin, Sırbistan ile yakın ilişkiler istediğini söyledi.

Vucic, geçen günlerde AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ve ABD'nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar ile de bir araya gelmişti.

- Sırbistan, Kosova'yı kendi toprağı görüyor

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, Avrupa Birliği arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.​​​

AB, Sırbistan ve Kosova arasındaki Belgrad-Priştine Diyaloğu'nun yeni toplantısının 18 Mart'ta Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde yapılacağını duyurmuştu.

- Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson