Sırp lider Vucic, seçim için her zaman hazır olduğunu belirtti

TAKİP ET

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, seçim için her zaman hazır olduğunu ve Sırbistan halkının ne istediğinin...

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, seçim için her zaman hazır olduğunu ve Sırbistan halkının ne istediğinin ölçülebileceğini ifade etti.

Vucic, dün akşam başkent Belgrad'da aşırı sağcı Sırplarca düzenlenen ve toplanan kalabalık tarafından istifası istenen protestoları yerel bir televizyon kanalına değerlendirdi.

Protestoların bazı partilerce desteklendiğini söyleyen Vucic, "Ne yaptıklarını biliyorlardı, her şey planlıydı. Hepsi Sırbistan ve halkına karşı hareketler sergiliyor." dedi.

Vucic, cuma veya cumartesi Münih'e gideceğini belirterek, orada Kosova meselesine ilişkin önemli görüşmeler gerçekleştireceğine işaret etti.

Seçimlere hazır olduğunu kaydeden Vucic, "Her zaman Sırbistan halkının ne istediğini ölçebiliriz. Bizim tek bir vatanımız var. O da Sırbistan. 'Bu yolda gidersen, o zaman Sırbistan da doğru yoldadır' diyenlerden de yoruldum. Elimizdeki ülkeyi aşırıcılara vermeyeceğiz." diye konuştu.

Vucic, Sırbistan'ın istikrarını bozmak isteyenlerin protestolara devam edeceğini söyleyerek, "Bizim işimiz baskılarla mücadele etmek ve öyle de yapacağız. Sırbistan halkının istediği, seçtiği kişiler bu ülkeyi yönetiyor. Sırp halkına rahat uyumalarını tavsiye ediyorum." dedi.

Kosovalı Sırpların yanında olduklarına işaret eden Vucic, Sırbistan'ı korumaya devam edeceklerini kaydetti.

Vucic, dün akşamki protestolarda kendisine yönelik tehditlere karşı devletin etkili ve sorumlu davranacağını sözlerine ekledi.

Bu arada, Belgrad'daki Cumhurbaşkanlığı binası önünde toplanan aşırı sağcı Sırplar, ABD ile Avrupa Birliği'nin (AB) tüm üyelerince desteklenen, Sırbistan-Kosova ilişkilerinin düzeltilmesini hedefleyen "Fransız-Alman Planı"nı protesto etmişti.

Vucic'e "İstifa et ya da Kosova politikanı değiştir" mesajları veren göstericiler, Cumhurbaşkanlığı binası önündeki polis barikatını yıkarak bina içerisine girmeye çalışmıştı.

- Kosova-Sırbistan müzakereleri

AB, Kosova ile Sırbistan'ın Birliğe entegrasyon sürecinin ilerlemesi için iki ülke arasındaki sorunları giderebilecek nihai bir anlaşmaya varılmasını şart koşuyor.

Taraflar, son olarak ABD ile AB'nin tüm üyelerince desteklenen, kamuoyunda "Fransız-Alman Planı" olarak bilinen metin üzerinde müzakere yürütüyor.

Medyaya sızdırılan plana göre, Kosova'nın, ülkede çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına izin vermesi gerekiyor.

Başbakan Albin Kurti, şubat başında, Sırp Belediyeler Birliği kurulmasını, sunduğu birkaç şartın karşılanması halinde değerlendirebileceğini kaydetmişti.

Sırbistan'dan ise Kosova'nın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ve uluslararası kuruluşlara üye olmasına izin vermesi talep ediliyor.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

AB yetkilileri, Fransız-Alman Planı müzakerelerinin ilkbahar aylarında tamamlanmasını umuyor.

aleksandar vucic protesto Sırbistan