Somali'nin Puntland Eyalet Başkanı Deni, Cumhurbaşkanı Mahmud'un toplantı davetini reddetti

TAKİP ET

Somali'nin yarı özerk bölgelerinden biri olan Puntland eyaletinin Başkanı Saeed Abdullahi Deni'nin, Somali...

Somali'nin yarı özerk bölgelerinden biri olan Puntland eyaletinin Başkanı Saeed Abdullahi Deni'nin, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un liderliğinde yapılacak eyalet başkanları toplantısına katılmayacağı bildirildi.

Somali basınındaki habere göre, Puntland Enformasyon Bakanı Mohamud Aydid Dirir, Deni'nin 20 Nisan'da başkent Mogadişu'da düzenlenecek eyalet başkanları toplantısına katılmayacağını açıkladı.

Öte yandan Bakan Dirir'in, Somali hükümetinin görev süresinin dolduğunu ve Puntland eyaleti olarak artık Somali hükümetini tanımadıklarını dile getirdiği öne sürüldü.

- Puntland eyalet yönetimi ile Somali hükümeti arasındaki gerginlik

Etiyopya ile Puntland eyaleti arasında ilişkilerin geliştirilmesi konusunda anlaşma imzalaması sonrası Puntland eyalet yönetimi ile Somali hükümeti arasında gerginlik patlak vermişti.

Anlaşma sonrası Somali hükümeti, Etiyopya'nın Mogadişu Büyükelçisi'ni sınır dışı etme ve iki konsolosluğunu da kapatma kararı aldığını duyurmuş, Puntland eyaleti ise kararı tanımadığını açıklamıştı.

Puntland yönetiminden yapılan açıklamada, Somali hükümetinin, milletin birliğini ve Somali devletinin oluşumunu sağlayan anayasayı ortadan kaldırdığı belirtilerek, "Mogadişu'nun 4 Nisan'da anayasayla ilgili aldığı karar, Somali halkının çıkarına değil Puntland halkına yönelik düşmanlık, nefret ve kışkırtma temelindeydi ve Somali'nin federalleşmesini engellemeye yönelikti." ifadesi kullanılmıştı.

Puntland Somali