Somaliland, tartışmalı Sool bölgesinden çekilmeyeceğini açıkladı

TAKİP ET

Somali'den tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland eyaletinin başkanı Musa Bihi Abdi, eyalette son bir...

Somali'den tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland eyaletinin başkanı Musa Bihi Abdi, eyalette son bir haftadır süren muhalif gösteriler sonrasında bölgeden çekilmeyeceklerini açıkladı.

Abdi, geçen hafta Sool bölgesinde başlayan ve şiddet olaylarına dönüşen gösterilerin arkasında Somali federal hükümetinin olduğunu ileri sürerek, "Barıştan ve iyi komşuluktan yanayız ve savaşta fayda olmadığını söylüyoruz." ifadesini kullandı.

Somaliland'a bölgeden çekilme çağrısı yapan siyasileri uyan Abdi, sorunu tek başına çözebileceklerini ve bölgeden çekilmeyeceklerini belirtti.

Abdi, gösterilere yol açan cinayetlerin kurbanlarının çoğunun hükümet yetkilileri ve Somaliland'ı seven insanlar olduğunu söyledi.

Somali'de Puntland Eyaleti Başkanı Said Abdullahi Deni, Sool halkının taleplerinin karşılanmaması halinde askeri olarak harekete geçebilecekleri uyarısı yapmıştı.

- Tartışmalı bölge

Somaliland'in Sool bölgesinde kimliği bilinmeyen kişilerce işlenen cinayetlerin ardından bölge halkı geçen hafta hükümeti protesto etmek için sokağa indi.

Güvenlik güçlerinin sivillerin üzerine ateş açması sonrası çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Somaliland'ın Sool, Sanaag ve Ayn bölgelerinde yaşayan bölge sakinleri Somaliland'in tek taraflı bağımsızlığına karşı çıkıyor.


Puntland Somaliland