Stellantis'ten "Brexit anlaşması nedeniyle İngiltere'deki fabrikaların kapanabileceği" uyarısı

TAKİP ET

Stellantis, Brexit anlaşması kapsamında elektrikli araç üretiminin yüzde 45'inin yerli üretimle sağlanması, bu oranının yakalanamaması halinde ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağına yönelik kuralların uygulanmasının 2027'ye kadar ertelenmesini talep etti - Şirket, ülkede elektrikli araç üretiminin sürdürülemez hale gelmesi durumunda önemli ölçüde istihdam kaybı yaşanacağını öngörüyor

Dünyanın en büyük dördüncü otomotiv üreticisi Stellantis, İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı Brexit anlaşmasında 2024 itibarıyla uygulamaya konulacak kriterlerin karşılanamayacağı ve artan maliyetlerle ülkedeki otomotiv fabrikalarının kapanabileceği uyarısında bulundu.

İngiltere'de Vauxhall, Peugeot, Citroen, Fiat, DS, Jeep, Alfa Romeo, Maserati, Abarth and Fiat Professional markalarını bünyesinde barındıran ve 5 bin istihdam sağlayan Stellantis, elektrikli araç batarya tedarikinin geleceğine ilişkin parlamentoya sunum yaptı.

Şirket sunumunda İngiltere'de elektrikli araç üretimi tedarik zincirinin zayıf olduğuna ilişkin endişeler öne çıkarken, İngiltere'de ve Avrupa'da da batarya üretim kapasitesinin 2025-2030 dönemine kadar artmasının zor olduğu belirtildi.

İngiltere ve AB arasındaki Brexit anlaşması kapsamında elektrikli araç üretiminin yüzde 45'inin yerli üretimle sağlanması, bu oranının yakalanamaması halinde ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağına yönelik kuralların gözden geçirilmesini isteyen şirket sunumunda şu ifadelere yer verildi:

"İngiltere'de elektrikli araç üretim maliyetinin rekabet edilemez ve sürdürülemez hale gelmesi durumunda, fabrikalar kapanacak. Üreticiler yatırım yapmaya devam etmeyecek ve üretimlerini İngiltere dışına taşıyacak, Ford ve Mini markalarında olduğu gibi. İngiltere'de otomotiv üretim fabrikalarının kapanması önemli miktarda vasıflı iş gücü kaybına ve ekonomide negatif etkiye yol açar."

Stellantis, gelecek yıldan itibaren uygulanması planlanan bu kuralların 2027'ye kadar ertelenmesi konusunda hükümete AB ile anlaşması için çağrıda bulunurken 2027'ye kadar elektrikli araç üretimindeki mevcut kuralların korunmasını istedi.

Şirket, bu döneme kadar İngiltere ve AB'de elektrikli araç tedarik zinciri üretim kapasitesinin artırılabileceğini öngörüyor. Şirket yöneticilerinin bugün İngiltere'nin Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch ile görüşmesi bekleniyor.

- "Tedarik kısıtı söz konusu"

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, İngiliz Ticaret Odaları Yıllık Konferansı'nda yaptığı konuşmada, ülkenin elektrikli araç batarya üretim kapasitesi olması gerektiğini belirterek, "Brexit sonrası ticaret anlaşmaları kapsamında elektrikli araç bataryalarını AB ülkelerinden ithal edebiliyoruz fakat bir tedarik kısıtı söz konusu. Her ülke batarya tedarikini geliştirmeye çalışıyor. İngiltere'nin elektrikli araç ve üretim kapasitesi oluşturmasını sağlamaya çok odaklandık." dedi.

Hükümetin iş dünyasını rekabetçi vergi politikaları ve yatırım teşvikleriyle desteklediğini söyleyen Hunt, şunları kaydetti:

"Bu ülkede, Avrupa'daki en dinamik ve yenilikçi ekonomi olmamız için inanılmaz bir fırsatımız var. Bunun bir kısmı da rekabetçi vergilere sahip olmak. Vergileri düşürmemiz gerektiği konusunda hemfikirim ama her şeyden önce enflasyonu düşürmemiz gerekiyor çünkü en kötü vergi yüksek enflasyon. Enflasyon, tüketici güvenini ve harcamasını azalttığı gibi iş dünyasını da yatırım yapmaktan vazgeçiriyor. O yüzden, bu yılki ağırlıklı önceliğimiz enflasyonu aşağı çekmek olmalı."

Brexit elektrikli araç otomotiv üretimi Stellantis