Sudan'da "Adalet ve Geçiş Dönemi Adaleti" konulu konferans sona erdi

TAKİP ET

Sudan'da "Adalet ve Geçiş Dönemi Adaleti" başlıklı konferans, ülkede yeni bir anayasa taslağı hazırlanmasına ve...

Sudan'da "Adalet ve Geçiş Dönemi Adaleti" başlıklı konferans, ülkede yeni bir anayasa taslağı hazırlanmasına ve sivil bir hükümetin kurulmasına yol açması beklenen nihai anlaşmanın hazırlanmasına temel teşkil edecek 16 maddeden oluşan bir "İlkeler Bildirgesi" ile sona erdi.

Başkent Hartum'da 5 gün süren konferansa, çerçeve anlaşmayı imzalayan ve imzalamayan güçlerin yanı sıra geçiş dönemi adaleti alanında çalışan sivil güçler, paydaşlar ve mağdurların ailelerini temsilen yaklaşık 800 kişi katıldı.

Konferansın kapanış bildirisinde, "Konferanstan çıkan İlkeler Bildirgesi, nihai anlaşmanın ve geçiş anayasa anlaşmasının hazırlanmasına temel oluşturacak. Konferansın önerileri, kurulacak sivil hükümet için geçiş dönemi adaleti yasasını hazırlama sürecinin temeli olacak." ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca bildiride şu ifadelere yer verildi:

"16 maddeden oluşan İlkeler Bildirgesi, hukukun üstünlüğünü ve insan hakları ihlallerini durdurmayı temsil eden geçiş dönemi adaleti hedeflerine sıkı sıkıya bağlı kalma gibi maddeler içeriyor. Geçiş dönemi adaleti için bir komisyon kurulmalı. Savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı suçlar da dahil olmak üzere uluslararası hukuk ilke ve standartlarını ihlal eden herhangi bir af çıkarılması kabul edilemez."

Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği, Doğu Afrika bloku Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nden (IGAD) oluşan 3'lü mekanizma, Adalet ve Geçiş Dönemi Adaleti Yüksek Komitesi üyelerinin işbirliğinde düzenlenen konferansla farkı bölgelerden Sudanlı tarafların katılımıyla konferanslar düzenlenmişti.

- 16 aydır süren siyasi krizin çözüm çabaları

Siyasi süreç, ordu komutanı Abdulfettah el-Burhan'ın olağanüstü hal ilanıyla sivil yönetime el koyduğu 25 Ekim 2021'deki askeri darbeden bu yana süren yönetim krizini çözmeyi amaçlıyor.

5 Aralık 2022'de siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla askerle "çerçeve anlaşma"yı imzalayan sivil güçler, 8 Ocak'ta, mevcut siyasi sürecin yeni geçiş dönemine zemin hazırlayacak ve tarafları nihai anlaşmaya götürecek son aşamasını başlatmıştı.

Nihai anlaşma; adalet, güvenlik ve askeri reform, barışın sağlanması, eski rejimin izlerini ortadan kaldırma ve Doğu Sudan meselesi olmak üzere 5 temel konuyu kapsıyor.

"Çerçeve anlaşma"nın öne çıkan hükümleri arasında iki yıl sürecek bir geçiş döneminin başlaması, tamamen sivil bir hükümetin kurulması ve ordunun iktidardan uzaklaştırılması yer alıyor.

Adalet ve Geçiş Dönemi Adaleti konferansı Sudan