Sudan'da "eski rejimin izlerini ortadan kaldırma" konulu konferans başladı

TAKİP ET

Sudan'da, siyasi krizi bitirmek için askerle çerçeve anlaşma imzalayan sivil grupların, nihai anlaşmanın...

Sudan'da, siyasi krizi bitirmek için askerle çerçeve anlaşma imzalayan sivil grupların, nihai anlaşmanın maddelerinden "eski rejimin tamamen tasfiyesi" şartını tartışacakları "30 Haziran 1989 Rejiminin İzlerini Ortadan Kaldırmak İçin Yol Haritası" başlıklı konferans düzenleniyor.

Başkent Hartum'da devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in yaklaşık 30 yıllık iktidarı boyunca yolsuzluk gibi konuların tartışılacağı konferansta, 10 Aralık 2019'da faaliyetlerine başlayan ve 25 Ekim 2021'deki askeri müdahaleyle çalışmaları askıya alınan "Eski Rejimin İzlerini Ortadan Kaldırma ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi"nin çalışmaları da değerlendirilecek.

Komitenin askıya alınmadan önceki Başkan Yardımcısı ve eski Egemenlik Konseyi Üyesi Muhammed el-Feki Süleyman, konferans açılışındaki konuşmasında, "Görevimiz boyunca elde ettiğimiz dosyaları ve deneyimleri yeni kurulacak komite ile paylaşacağız. Yeni komite, sivil bir hükümetin altında çalışacağı için daha şanslı olacak. Adalet ve demokrasi devletine ulaşmak için kendi deneyimimizi sert şekilde eleştirmeliyiz ve tecrübemizi değerlendirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

- 2019’dan bu yana istikrarsızlık sürüyor

Sudan'da hayat pahalılığı kaynaklı kitlesel halk protestoları sonucu başlayan Aralık Devrimi (2018) ve ordunun müdahalesi sonucu 11 Nisan 2019'da 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarı sona ermiş, sonrasında kurulan asker-sivil ortak geçici hükümetleri ise derin anlaşmazlıklar nedeniyle kalıcı olmamıştı.

Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021'de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.

- Ülkedeki siyasi krizi sonlandırmak için ikinci aşama görüşmelerine başlandı

Askeri ve sivil gruplar, uzun siyasi krizin ardından uluslararası tarafların girişimleriyle Sudan'da 5 Aralık 2022'de imzalanan ve tarafları hemen hemen ortak bir paydada buluşturan çerçeve anlaşması sonrasında 8 Ocak'ta ülkeyi nihai anlaşmaya götürecek ikinci aşama görüşmelere başlamıştı.

Tarafların başlattıkları ikinci aşama sonrasında nihai anlaşmanın imzalanması ve başbakanın belirlenmesinin ardından 2 yıl sürecek yeni geçiş dönemi başlayacak.

Nihai anlaşma; adalet, güvenlik ve askeri reform, barış anlaşmasının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi, eski rejimin izlerini ortadan kaldırma ve Doğu Sudan meselesi olmak üzere 5 temel konuyu kapsıyor.

30 Haziran 1989 Rejiminin İzlerini Ortadan Kaldırmak İçin Yol Haritası Beşir rejiminin izlerinin silinmesi Sudan