Sudan'da gelecek hafta barış çalıştayı düzenlenecek

TAKİP ET

Sudan'da askerle siviller arasındaki yönetim krizinin çözülmesi amacıyla yürütülen siyasi sürecin sözcüsü Halid Ömer...

Sudan’da askerle siviller arasındaki yönetim krizinin çözülmesi amacıyla yürütülen siyasi sürecin sözcüsü Halid Ömer Yusuf, gelecek hafta çerçeve anlaşmanın son aşaması kapsamında barış çalıştayının başlayacağını bildirdi.

Yusuf, çerçeve anlaşmayı imzalayan gruplarla Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan üçlü mekanizmanın ortak toplantısı sonrası yaptığı yazılı açıklamada, Sudanlı taraflarla BM, AfB ve IGAD’ın 31 Ocak Salı günü Sudan’ın barışı konulu çalıştayın faaliyetlerine başlamasına karar verdiklerini belirtti.

Yusuf, "Üçlü mekanizma, çalıştayın düzenlenmesi ve kolaylaştırılması görevlerini üstlenecek ve çerçeve anlaşmaya imza atanların temsilcilerine, Sudan barışı için Cuba Barış Anlaşması'nı imzalayan güçlere, sığınmacılar ve mültecilere, kadın ve gençlik örgütlerine, Direniş Komitelerine, çobanlara, göçebelere, çiftçilere ve savaştan etkilenen bölgeler öncelikle olmak üzere yerel yönetimlere davetler gönderecek." ifadelerini kullandı.

Sözcü Yusuf, barış çalıştayından sonra nihai siyasi çözüme götürecek adımları hızlandırma çerçevesinde art arda çalıştay ve konferanslar düzenleyeceklerini kaydetti.

- Sudan'daki "çerçeve anlaşma"

Sudan'da 5 Aralık 2022'de, siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla askerle "çerçeve anlaşma"yı imzalayan sivil güçler, 8 Ocak'ta, mevcut siyasi sürecin yeni geçiş dönemine zemin hazırlayacak ve tarafları nihai anlaşmaya götürecek son aşamasını başlatmıştı.

Tarafların başlattıkları ikinci aşama sonrasında nihai anlaşmanın imzalanması ve başbakanın belirlenmesinin ardından 2 yıl sürecek yeni geçiş dönemi başlayacak.

Nihai anlaşma; adalet, güvenlik ve askeri reform, barışın sağlanması, eski rejimin izlerini ortadan kaldırma ve Doğu Sudan meselesi olmak üzere 5 temel konuyu kapsıyor.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da Ekim 2020'de imzalanan Cuba Barış Anlaşması ile silahlı hareketler de siyasi iktidarda pay sahibi olmuştu.

çerçeve anlaşma siyasi süreç Sudan