Sudan'da hayat pahalılığı protestoları nedeniyle acil durum ilan edilen eyalet 7'ye yükseldi

TAKİP ET

Sudan'ın Doğu Darfur, Güney Darfur, Kuzey Darfur, Batı Kurdufan, Kuzey Kurdufan ve Sinnar eyaletlerinin ardından El Cezire eyaletinde de hayat...

Sudan'ın Doğu Darfur, Güney Darfur, Kuzey Darfur, Batı Kurdufan, Kuzey Kurdufan ve Sinnar eyaletlerinin ardından El Cezire eyaletinde de hayat pahalılığının protesto edildiği gösterilerde yaşanan şiddet olayları ve yağmalar nedeniyle acil durum ilan edildi.

Sudan’ın orta kesimlerinde yer alan El Cezire Valiliği, şiddetin arttığı protestolar nedeniyle vatandaşların can ve mal güvenliği için ikinci bir emre kadar acil durum ilan edildiğini açıkladı.

Sudan’ın 18 eyaletinden Doğu Darfur, Güney Darfur, Kuzey Darfur, Batı Kurdufan, Kuzey Kurdufan ve Sinnar eyaletleri hükümetleri de protestolar sonrası acil durum ilan ederek kısmi sokağa çıkma yasağı getirmişti.

Sudan hükümeti, hayat pahalılığı gerekçesiyle birçok eyalette düzenlenen, yağma olaylarının da yaşandığı şiddetli protestolardan eski rejim yanlılarını sorumlu tutuyor.

Sudan'da, 19 Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin rejim karşıtlığına dönüşmesi üzerine, ordunun 11 Nisan 2019'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermiş, 21 Ağustos'ta asker-sivil ortak geçici yönetimi başlamıştı.

Sudan’da geçiş hükümeti ve askerin liderlik ettiği Egemenlik Konseyi, 28 Kasım 2019’da Beşir rejiminin ortadan kaldırılması yasasını onaylamış, Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, eski iktidar partisi Ulusal Kongrenin (UKP) feshedilmesi, mal varlıklarına el konulması, yolsuzlukla mücadele ve tüm hakların kamuya iadesiyle ilgili 10 Aralık 2019'da bir komisyon oluşturulmasını kararlaştırmıştı.

Komisyonun kararıyla UKP feshedilirken, eski rejimle irtibatı ve iltisakı olduğu gerekçesiyle yüzlerce üst düzey görevli ihraç edilmiş, çok sayıda taşınmaza el konulmuştu.

Gösterilerde çok sayıda kamu kurumu kundaklanmış, yağma olaylarının yaşanması üzerine polis onlarca kişiyi gözaltına almıştı.

Savcılık, 11 Şubat'ta, aralarında eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasbu Abdurrahman‘ın da olduğu UKP üyeleri hakkında ülke genelinde yakalama emri çıkarmış, hükümet valiliklere UKP mensuplarına cezai tedbirler uygulaması talimatı vermişti.