Sudan'daki siyasi koalisyon ÖDG'den Mısır'ın çalıştay davetine ret

TAKİP ET

Eski Sudan iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri (ÖDG), Mısır hükümetinin Sudan'daki siyasi krizle ilgili...

Eski Sudan iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri (ÖDG), Mısır hükümetinin Sudan'daki siyasi krizle ilgili Kahire'de düzenlenecek çalıştaya katılmaları davetini, "geç kalındığı" gerekçesiyle reddetti.

ÖDG'den yapılan açıklamada, "Mısır hükümetinden Hartum Başkonsolosu Tamir Munir aracılığıyla 'Herkesi kapsayan bir Sudan'a doğru demokratik geçiş ufukları' başlığı altında 1-8 Şubat arasında Kahire'de düzenlenecek çalıştaya katılma daveti aldık. Davette, çalıştayın amacının; Sudanlı taraflar arasında mutabakata yol açacak ciddi bir diyalog platformu oluşturmak olduğu belirtildi." ifadeleri kullanıldı.

- "Çalıştay, devrim karşıtı güçler ve eski rejim mensupları için bir platform oluşturacak"

ÖDG'nin çalıştaya katılmayı reddettiği bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Çerçeve anlaşması, Sudanlıların yönettiği ve sahiplendiği bir süreç için iyi bir temel ve demokratik sivil geçişi yeniden tesis etme yolunda gerçek bir atılım oluşturdu. Bu bağlamda çalıştay gecikti ve zamanı fiilen geçti. Çalıştay, Sudanlıların demokratik sivil yolu yeniden tesis etme çabalarını baltalamak için seferber olan devrim karşıtı güçler ve eski rejim mensupları için bir platform oluşturacak."

Çerçeve anlaşmaya dayalı siyasi süreci desteklemek için tüm uluslararası ve bölgesel çabaların memnuniyetle karşılandığı belirtilen açıklamada, "Sudan ile Mısır arasındaki tarihi ilişkileri takdir ediyoruz ve Mısır'ın Sudan için stratejik öneminin farkındayız. Ancak, Mısır'ın Sudan'daki Aralık (2018) devriminin ardından siyasi gelişmelere ilişkin pozisyonunun, iki ülke arasında resmi ve halk düzeyinde gerçek diyalog gerektiren derin revizyonlara ihtiyacı olduğuna inanıyoruz." değerlendirmesi yapıldı.

- Son günlerdeki Mısır çabaları

Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil, 2 Ocak'ta resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Sudan'da siyasi güçlerle de görüşmüştü.

Mısır'ın Hartum Büyükelçisi Hani Salah ise 10 Ocak'ta, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'a ülkesinin "Sudan'da Hızlı Siyasi Çözüm" şeklindeki bir girişimini sunmuştu.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, 11 Ocak'ta, Sudan Dışişleri Bakanı Ali Sadık'ı telefonla arayarak, ülkedeki krizin çözümüne yönelik atılan adımların ikinci aşamaya ulaşmasından dolayı tebrik etmiş, ülkesinin Sudan'da daha fazla ulusal uzlaşı arzusunda olduğunu söylemişti.

- Sudan'daki "çerçeve anlaşma"

Sudan'da 5 Aralık 2022'de, siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla askerlerle "çerçeve anlaşma" imzalayan sivil güçler, 8 Ocak'ta, mevcut siyasi sürecin yeni geçiş dönemine zemin hazırlayacak ve tarafları nihai anlaşmaya götürecek son aşamasını başlatmıştı.

Tarafların başlattıkları ikinci aşama sonrasında nihai anlaşmanın imzalanması ve başbakanın belirlenmesinin ardından 2 yıl sürecek yeni geçiş dönemi başlayacak.

Nihai anlaşma; adalet, güvenlik ve askeri reform, barış anlaşmasının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi, eski rejimin izlerini ortadan kaldırma ve Doğu Sudan meselesi olmak üzere 5 temel konuyu kapsıyor.

Mısır Sudan