Sudan-Güney Sudan sınırındaki tartışmalı Abyei bölgesindeki şiddet olaylarında 37 kişi öldü

TAKİP ET

Sudan ile Güney Sudan'ın hak iddia ettiği sınırdaki Abyei bölgesinde yaşanan şiddet olaylarında en az 37 kişinin...

Sudan ile Güney Sudan'ın hak iddia ettiği sınırdaki Abyei bölgesinde yaşanan şiddet olaylarında en az 37 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Abyei Bölgesi Enformasyon Bakanı Bulis Koch, yaptığı açıklamada, Sudan-Güney sınırındaki tartışmalı Abyei'de hafta sonu şiddet olayları yaşandığını belirtti.

Olaylarda çoğu sivil 37 kişinin öldüğünü kaydeden Koch, "2 ve 3 Şubat'ta yaşanan saldırılarda birçok pazar ateşe verildi, mülkler yağmalandı ve toplamda 19 sivil öldürüldü, 18 sivil de yaralandı." dedi.

Pazar günü düzenlenen diğer saldırılarda da 18 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Koch, ölenler arasında 3 çocuğun da bulunduğunu kaydetti.

Öte yandan, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü ise 2 personelinin öldürüldüğünü öne sürdü ancak bu can kayıpları hakkında detay vermedi.

Aynı bölgede ocak ayı sonundaki saldırılarda kadınlar, çocuklar ve 2 Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü askerinin de aralarında bulunduğu en az 54 kişinin öldürüldüğü bildirilmişti.

Sudan ve Güney Sudan, sınır ötesi ticarette önemli geçiş kapılarından Abyei bölgesi üzerinde hak iddia ediyor.

Bölgede farklı etnik gruplar arasında ara ara çatışmalar yaşanıyor.

- Abyei'de 2005'ten beri ihtilaf sürüyor

Sudan ve Güney Sudan arasında 2005'te imzalanan barış anlaşmasıyla alınan, petrol zengini Abyei'nin nihai statüsünün müzakerelerle belirlenmesi ve referandum kararı, şu ana kadar uygulanamadı.

Güney Sudan, 2011'deki referandumun ardından bağımsızlığını kazanmıştı.

Güney Sudan'ın Mart 2023'te tartışmalı bölgeye askerlerini konuşlandırmasından bu yana gerginlik artmıştı.

BM Genel Sekreteri Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Hanna Serwaa Tetteh, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında "eşi görülmemiş" savaşın Güney Sudan ve Abyei bölgesine yaklaştığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Abyei Güney sudan Sudan şiddet olayları