Sudan Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Dagalu ordu ile anlaşmazlık iddiasını reddetti

TAKİP ET

Sudan'da geçici Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu, ordu...

Sudan’da geçici Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu, ordu ile lideri olduğu kuvvetlerin arasında bir anlaşmazlık olduğuna dair iddiaları yalanladı.

Dagalu, başkent Hartum’un batısındaki Umdurman kentinde Hızlık Destek Kuvvetleri mensuplarına yaptığı konuşmada, "Hızlı Destek Kuvvetlerinin orduyla hiçbir anlaşmazlığı yoktur. Anlaşmazlık, iktidarı sivillere devretmek isteyenlerle iktidarı bırakmamakta ısrar edenler arasındadır. Ordu ile farklı düşünmemiz mümkün olamaz. Anlaşmazlığımız iktidara yapışanlarla." dedi.

Sivillerle ordunun demokratik sivil yönetime geçilmesi konusunda hemfikir olduğunu işaret eden Dagalu bunun "geri dönüşü olmayan bir yol" olduğunu vurguladı.

Sudan basını, önceki günlerde Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile yardımcısı Dagalu arasında, yönetim krizini sona erdirmek amacıyla askerle sivillerin 5 Aralık 2022'de imzaladığı "çerçeve anlaşma" ile ilgili anlaşmazlıklar olduğunu yazmıştı.

Haberlerde, Dagalu'nun iktidarın bir an önce sivil bir hükûmete geçmesini desteklediği, Burhan'ın ise bu konuda siyasi güçlerle daha fazla müzakere arayışında olduğu ve anlaşmaya taraf olmayan güçlerin de dahil edilmesini beklediği belirtilmişti.

Ayrıca ikilinin anlaşmazlığının ordu liderlerinin Hızlı Destek Güçlerini orduya entegre etme talepleriyle ilgili olduğunun iddia edildiği haberlerde, Dagalu'nun ise güçlerini ordu ile birleştirmeden önce askeriyede reform yapılması gerektiğine inandığı ileri sürülmüştü.

Dagalu'nun lideri olduğu Hızlı Destek Kuvvetleri, eski rejim döneminde Darfur'da isyancılara karşı savaşmak, sınırları korumak ve asayişi sağlamak amacıyla oluşturuldu. 2013'te Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatına bağlanan Hızlı Destek Kuvvetlerinin on binlerce mensubu bulunuyor.

Sudan Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan