Sudan'ın Mavi Nil bölgesindeki "acil durum" bir ay daha uzatıldı

TAKİP ET

Sudan'ın güneydoğusundaki Mavi Nil bölgesinde 13 Ekim 2022'de alevlenen kabile çatışmaları sonucu 250 kişinin...

Sudan'ın güneydoğusundaki Mavi Nil bölgesinde 13 Ekim 2022'de alevlenen kabile çatışmaları sonucu 250 kişinin öldüğü olaylar nedeniyle 21 Ekim'de ilan edilen "acil durum" bir ay daha uzatıldı.

Bölge Başkanı Ahmed el-Umde Badi, "acil durumu" 30 gün daha uzatan bir kararname yayımladı.

Kabile çatışmalarını protesto edenler, 13 Ekim 2022’de valilik binasını ateşe vermiş, kabile çatışmalarını kontrol altına alamaması nedeniyle Badi'nin görevden alınmasını talep etmişti.

Bölge hükümeti, 21 Ekim 2022'de Mavi Nil bölgesinde yaşanan kabile çatışmaları sebebiyle bir ay süreyle "acil durum" ilan etmiş, bölgede gece dışarı çıkma yasağı getirmişti. Acil durum, o tarihten bu yana her ay yenilenmişti.

Orduya bağlı Hızlı Destek Kuvvetleri Uzlaşma Komitesi arabuluculuğundaki görüşmeler sonucunda Hausa ve Hemec kabilelerinin yetkilileri, "düşmanlıkları durdurma" anlaşması imzalayarak şiddetin sona erdirilmesi konusunda mutabakat sağlamıştı.

Birleşmiş Milletler, Sudan'ın güneydoğusundaki bu kabile çatışmaları sonucunda 31 binden fazla bölge sakininin evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirmişti.

acil durumun uzatılması Bölge Başkanı Ahmed el-Umde Badi Mavi Nil Sudan