Sudan Mısır'la su alanındaki işbirliğini sürdürmek istiyor

TAKİP ET

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, kuzey komşusu Mısır ile su ve sulama alanlarında işbirliğini...

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, kuzey komşusu Mısır ile su ve sulama alanlarında işbirliğini sürdürmeye istekli olduklarını bildirdi.

Egemenlik Konseyinden yapılan açıklamaya göre Burhan, başkent Hartum’da Mısır Sulama Bakanı Hani Suveylem'i kabul etti.

Görüşmede, Mısır ve Sudan arasındaki kadim ve köklü ilişkileri daha da ilerletmenin önemine vurgu yapan Burhan, iki ülke halklarının çıkarları ve beklentilerinin gerçekleştirilmesi için Mısır ile su ve sulama alanlarında işbirliğini ve Nil Nehri ortak komisyon toplantılarını sürdürme konusunda istekli olduklarını ifade etti.

Suveylem de ülkesinin Sudan ile her alanda, özellikle de su konusunda ilişkilerin gelişmesini desteklediğini dile getirerek, iki ülke arasında farklı projelerdeki işbirliği ve koordinasyonun artarak sürmesini diledi.

Sudan ve Mısır arasında 1959'da imzalanan "Nil Sularının Tam Kullanımı Anlaşması" gereğince 1960'ta Nil Nehri Ortak Daimi Teknik Komitesi kurulmuştu.

Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine yaptığı Hedasi Barajı krizi devam ederken Mısır Sulama Bakanlığı, 21 Ocak’ta Hartum'da Nil Nehri Gelirleri Tahmin Merkezi inşa ettiklerini açıklamıştı.

Suveylem’in Sudanlı mevkidaşı Davvulbeyt Abdurrahman Mansur’la Mısır ve Sudan arasında koordineli şekilde inşası devam eden merkezi ziyaret ettiği belirtilen açıklamada, bakanların ayrıca Nil Nehri Ortak Daimi Teknik Komite merkezini de gezerek Nil Nehri ile ilgili değerli teknik kitaplar, haritalar ve el yazmalarını incelediği aktarılmıştı.

-Mısır ve Etiyopya'nın Hedasi Barajı anlaşmazlığı

Etiyopya, Mısır ve Sudan, 10 yıldan uzun süredir Hedasi Barajı ile ilgili karşı karşıya geliyor.

Nil sularının yaklaşık yüzde 80'i topraklarında doğmasına rağmen sadece yüzde 3'ünden yararlanabilen Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı'nın inşasına 2 Nisan 2011'de başladı.

Baraj, Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bölgede, Nil Nehri'nin Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapılması nedeniyle büyük önem taşıyor. Etiyopya, Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve elektrik ihracatçısı haline gelmeyi amaçlıyor.

Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile bir anlaşmaya varmamasına rağmen barajın doldurulmasında ısrar ederken Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor.

Tepkilere rağmen Temmuz 2020'de ilk dolum işleminin yapıldığı barajda 20 Şubat 2022'de ilk kez elektrik üretimine başlanmıştı.

Mısır Nil suları Sudan