Sudan Ordusu: Siyasi sürece ve sivil bir hükümetin oluşumuna bağlıyız

TAKİP ET

Sudan ordusu, askeri kurumların birleştirilmesi ve seçimler yapılana kadar sivil bir hükümetin kurulmasına yol açacak...

Sudan ordusu, askeri kurumların birleştirilmesi ve seçimler yapılana kadar sivil bir hükümetin kurulmasına yol açacak siyasi sürece ve çerçeve anlaşmaya olan bağlılığını yineledi.

Ordu Sözcüsü Nebil Abdullah, yaptığı açıklamada, "Silahlı kuvvetler ve liderleri, devam eden siyasi sürece, askeri kurumların birleştirilmesine ve seçimler yapılana kadar sivil bir hükümetin kurulmasına yol açan, çerçeve anlaşmada üzerinde mutabakata varılan hususlara kesin olarak bağlı kalacak." ifadesini kullandı.

- Ülkedeki güvenlik durumunu takip etmek için komite kurulacak

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu'nun, ülkedeki güvenlik durumunu takip etmek için düzenli kuvvetler ve silahlı hareketlerden oluşan ortak bir güvenlik komitesi kurmaya karar verdiği belirtildi.

Egemenlik Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Burhan ve Dagalu, Konsey Başkanı'nın başkent Hartum'daki konutunda bir araya geldi.

Üzerinde anlaşmaya varılan düzenlemelerle siyasi sürecin ilerlemesi konusunun ele alındığı görüşmede, ülkedeki siyasi ve güvenlik durumu gözden geçirildi.

İki askeri lider, ülkedeki güvenlik durumunu takip etmek için düzenli kuvvetler, ilgili devlet kurumları ve barış anlaşmasını imzalayan silahlı hareketlerden oluşan ortak bir güvenlik komitesi oluşturmaya karar verdi.

- Burhan ve Dagalu arasındaki anlaşmazlıklar

Geçen haftalarda yerel basındaki haberlerde, Burhan ve Dagalu arasında "çerçeve anlaşma" ve Dagalu'nun komutanı olduğu Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) orduya entegrasyonuna ilişkin bazı anlaşmazlıklar olduğu yönünde iddialar vardı.

Dagalu'nun siyasi sürece mevcut siyasi güçlerle devam edilmesini desteklediği söylenirken, Burhan'ın daha fazla siyasi gücün katılmasını ve sivil tabanın genişletilmesini desteklediği ileri sürülüyor.

Burhan, 17 Şubat'ta "Ordunun komuta kademesi, Sudan'ın sorunlarını çözeceğine inanarak çerçeve anlaşmayı destekledi ancak ordu, anlaşmada (milis güç) Hızlı Destek Kuvvetlerinin orduya entegre edilmesini şart koştu. Anlaşmayı, içerisinde askerler için önemli bir madde olduğu için kabul ettik. Bu, Hızlı Destek Kuvvetlerinin orduya entegre edilmesidir." ifadelerini kullanmıştı.

Dagalu da 19 Şubat'ta, şunları kaydetmişti:

"HDK olarak bizler, kararlaştırılan takvime göre tek ordu ilkesine ilişkin çerçeve anlaşmada belirtilenlere bağlıyız. Askeri teşkilatı geliştirip modernize edecek, etkinliğini artıracak ve siyasetten, ekonomiden tamamen uzaklaştıracak şekilde güvenlik ve askeri reform süreçlerine dahil olmaya kararlıyız. HDK, silahlı kuvvetlerin bir destekçisi ve yardımcısı olarak oluşturuldu ve HDK kanununda onun ordunun bir parçası olduğu belirtildi. Vatanı korumak için silahlı kuvvetlerle aynı hendekte savaştık. Onlara asla ihanet etmeyeceğiz."

Dagalu, 8 Mart'ta "Orduyla anlaşmazlığın olması mümkün değil. Bizim anlaşmazlığımız, iktidara yapışanlarladır." demişti.

- 16 aydır süren siyasi krizin çözüm çabaları

Siyasi süreç, ordu komutanı Abdulfettah el-Burhan'ın olağanüstü hal ilanıyla sivil yönetime el koyduğu 25 Ekim 2021'deki askeri darbeden bu yana süren yönetim krizini çözmeyi amaçlıyor.

5 Aralık 2022'de, siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla askerle "çerçeve anlaşma"yı imzalayan sivil güçler, 8 Ocak'ta mevcut siyasi sürecin yeni geçiş dönemine zemin hazırlayacak ve tarafları nihai anlaşmaya götürecek son aşamasını başlatmıştı.

Nihai anlaşma; adalet, güvenlik ve askeri reform, barışın sağlanması, eski rejimin izlerini ortadan kaldırma ve Doğu Sudan meselesi olmak üzere 5 temel konuyu kapsıyor.

"Çerçeve anlaşma"nın öne çıkan hükümleri arasında 2 yıl sürecek geçiş döneminin başlaması, tamamen sivil bir hükümetin kurulması ve ordunun iktidardan uzaklaştırılması yer alıyor.

Abdulfettah el-Burhan Muhammed Hamdan Dagalu Ordu Sözcüsü Nebil Abdullah ortak bir güvenlik komitesi siyasi süreç Sudan