Sudan polisinden "çerçeve anlaşma" protestolarına gaz ve tazyikli suyla müdahale

TAKİP ET

Sudan'da binlerce kişi, asker ve siviller arasında siyasi krizi sonlandırmak amacıyla imzalanan "çerçeve anlaşmayı"...

Sudan’da binlerce kişi, asker ve siviller arasında siyasi krizi sonlandırmak amacıyla imzalanan "çerçeve anlaşmayı" protesto etti.

Aralık 2018’de başlayan ve 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarının son bulduğu kitlesel protestoların organizasyonunda önemli rol üstlenen Direniş Komitelerinin çağrısıyla başkent Hartum’un yanı sıra Umdurman ve Bahri kentlerinde toplanan gruplar, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yürümek istedi.

Polis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresine yaklaşan, çerçeve anlaşma ve askeri yönetim karşıtı sloganlar atan protestoculara, tazyikli su, ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Başkentteki bazı ana yolları taşlar ve yaktıkları lastiklerle kapatan göstericiler de polise taşlarla karşılık verdi.

- Sudan'daki "çerçeve anlaşma"

Sudan'da 5 Aralık 2022'de, siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla askerle "çerçeve anlaşma"yı imzalayan sivil güçler, 8 Ocak'ta, mevcut siyasi sürecin yeni geçiş dönemine zemin hazırlayacak ve tarafları nihai anlaşmaya götürecek son aşamasını başlatmıştı.

Tarafların başlattıkları ikinci aşama sonrasında nihai anlaşmanın imzalanması ve başbakanın belirlenmesinin ardından 2 yıl sürecek yeni geçiş dönemi başlayacak.

Nihai anlaşma; adalet, güvenlik ve askeri reform, barış anlaşmasının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi, eski rejimin izlerini ortadan kaldırma ve Doğu Sudan meselesi olmak üzere 5 temel konuyu kapsıyor.

çerçeve anlaşma protesto Sudan