Sudanlı general Burhan, milis güçlerin orduya entegrasyonunu şart koşuyor

TAKİP ET

Sudan'da geçici yönetim Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, ordunun, siyasi...

Sudan’da geçici yönetim Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, ordunun, siyasi krizin çözümü için imzalanan "çerçeve anlaşmayı" milis güç olan Hızlı Destek Kuvvetlerinin orduya entegre edilmesi şartıyla desteklediğini belirtti.

Ordunun Facebook hesabından yapılan açıklamaya göre, ülkenin kuzeyindeki Nil Nehri eyaletindeki Zakiyab bölgesinde vatandaşlara hitap eden Burhan, şunları kaydetti:

"Ordunun komuta kademesi, Sudan’ın sorunlarını çözeceğine inanarak çerçeve anlaşmayı destekledi ancak ordu, anlaşmada (milis güç) Hızlı Destek Kuvvetlerinin orduya entegre edilmesini şart koştu. Anlaşmayı içerisinde askerler için önemli bir madde olduğu için kabul ettik. Bu, Hızlı Destek Kuvvetlerinin orduya entegre edilmesidir."

Çerçeve anlaşmanın, Hızlı Destek Kuvvetleri ve silahlı hareketlerin orduya entegre edilmesine dair açık ifadeler içerdiğini belirten Burhan, "Sudanı ve Sudanlıları savunacak tek bir ulusal ordu olsun diye kesinlikle bu anlaşmada kalacağız ancak bu ifadelerin dışında, herhangi bir sözü kabul etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Orduda İslami Hareket mensuplarının ve eski rejim yanlılarının varlığını şiddetle reddeden Burhan, "Ordu eski ve köklü bir kurumdur. Ömer el-Beşir rejimi veya başkası tarafından kurulmamıştır. 100 yılı aşkın köklü bir kurumdur ve bizden sonra da var olmaya devam edecektir." değerlendirmesini yaptı.

Burhan ayrıca, katıldığı bir toplu nikah töreninde yaptığı açıklamada, siyasi emelleri olmadığını ve seçimlere katılmayı düşünmediklerini söyledi.

"Halkın meseleleri ve çıkarlarıyla ilgileniyoruz ve bunları tarafsız şekilde çözmeye çalışıyoruz." ifadesini kullanan Burhan, siyasileri halkın meseleleriyle meşgul olmaya ve bunun dışındaki konulara girmekten kaçınmaya çağırdı.

Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu'nun lideri olduğu Hızlı Destek Kuvvetleri, eski rejim döneminde Darfur'da isyancılara karşı savaşmak, sınırları korumak ve asayişi sağlamak amacıyla oluşturuldu. 2013'te Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatına bağlanan Hızlı Destek Kuvvetleri bünyesinde binlerce milis güç bulunuyor.

Dagalu, 2021'de yaptığı açıklamada, kapsamlı bir güvenlik reformu yapıldığında Hızlı Destek Kuvvetlerinin Sudan ordusuna entegre edilmesinde bir engel bulunmadığını kaydetmişti.

Sudan ordu komutanı Burhan'ın, geçici yönetim Egemenlik Konseyindeki yardımcısı Dagalu'nun başında olduğu milis gücüyle ilgili açıklamaları siyasi ve askeri bir mesaj olarak değerlendiriliyor.





Sudan Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan