Suudi Arabistan Yemen'deki görüşmelerin kapsamlı çözüme ulaşmasından ümitli

TAKİP ET

Suudi Arabistanlı Büyükelçi Muhammed Al Cabir, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'ye Yemen'deki tarafların yürüttüğü görüşmelerin ülkede kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüme yol açan siyasi süreci canlandırmasını temenni ettiğini söyledi

Suudi Arabistan, Yemenli taraflarla yürütülen görüşmelerin ülkedeki krize kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüm getirmesini umduğunu belirtti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından, Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir başkanlığındaki heyet ile Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin Riyad'da yaptığı görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Al Cabir, Alimi'ye Yemen'deki tarafların yürüttüğü görüşmelerin ülkede kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüme yol açan siyasi süreci canlandırmasını temenni ettiğini ifade etti." denildi.

Suudi Arabistan ve Ummanlı heyetlerin İran destekli Husilerle 8-13 Nisan'da Sana'da yaptığı görüşmelere değinilen açıklamada, Alimi'ye olumlu bir atmosferde geçen görüşmeler hakkında bilgi verildiği aktarıldı.

Açıklamada Alimi'nin Yemen'de gerekli insani adımların atılmasının önemine değinerek Suudi Arabistan ve Umman'ın çabalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ifade edildi.

Alimi'nin Husilerin kontrolündeki bölgelerde maaşların ödenmesi, Uluslararası Sana Havalimanı'ndaki uçuş sayısının artırılması, Taiz yolları ile diğer yolların açılması, ateşkesin sağlanması, siyasi sürecin canlanması, kapsamlı ve sürdürülebilir bir siyasi çözüme ulaşılması yönünde atılan adımların ülkenin tüm vilayetlerinde Yemen halkının acılarını dindireceğini belirttiği açıklamada kaydedildi.

- Yemen'deki kriz

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan 2022'de Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı. Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim 2022'de sona ermişti.

Suudi Arabistan ve Ummanlı heyetler, Yemen'de ateşkesin yenilenmesine yönelik uluslararası ve bölgesel çabalar kapsamında 8 Nisan'da İran destekli Husilerin kontrolündeki Sana'da temaslara başlamış, heyetler 13 Nisan'da Sana'dan ayrılmıştı.

Husi Suudi Arabistan Yemen