Tahran'da cuma namazı sonrası Fransız dergisinin "Hamaney karikatürleri" protesto edildi

TAKİP ET

İran'ın başkenti Tahran'da, Fransız dergisi Charlie Hebdo'nun İran lideri Ali Hamaney'e yönelik...

İran'ın başkenti Tahran'da, Fransız dergisi Charlie Hebdo'nun İran lideri Ali Hamaney'e yönelik "hakaret" içerikli karikatürlerini protesto amacıyla gösteri düzenlendi.

Başkentteki İmam Humeyni Cuma Mescidi’nde (Musalla) kılınan cuma namazının ardından cami avlusunda toplanan kalabalık, Fransa, İngiltere, ABD, İsrail ve Almanya karşıtı sloganlar attı.

Hamaney posterleri taşıyan göstericiler, Charlie Hebdo'daki karikatürlere tepki göstermenin yanı sıra "iç işlerine karışmakla" suçladıkları Batılı devletleri protesto etti.

Protestocu grup, topluca mersiye okunması ve dua edilmesinin ardından Hamaney’e ve Tahran yönetimine destek sloganları atarak dağıldı.

Hamaney'i hedef alan karikatürler Tahran dışında Hemedan ve Mazenderan eyaletleri gibi ülkenin çeşitli bölgelerinde de protesto edildi.

- Charlie Hebdo’da yayımlanan karikatürler

Fransız Charlie Hebdo dergisi, İran'daki protestoları desteklemek amacıyla geçen ay başlattığı bir yarışmanın parçası olarak Hamaney'in konu edildiği karikatürler yayımlamıştı.

Olayın ardından Fransa'nın Tahran Büyükelçisi Nicolas Roche'u Dışişleri Bakanlığına çağıran İran, karikatürlerin "hakaret" içerdiği gerekçesiyle Fransa hükümetine protesto notası vermişti.

İran ayrıca tepki olarak Fransa Dışişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Tahran’daki İran Araştırmaları Enstitüsünü kapatma kararı almıştı.



Charlie Hebdo İran karikatür protesto