Taliban, Pakistanlı yetkililerin Afganistan'ı suçlayan ifadelerine tepki gösterdi

TAKİP ET

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Pakistanlı yetkililerin son dönemde Afganistan aleyhine kullandığı ifadelere tepki...

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Pakistanlı yetkililerin son dönemde Afganistan aleyhine kullandığı ifadelere tepki göstererek, Afganistan topraklarının Pakistan dahil hiçbir devlete karşı tehdit oluşturmaması için çabaladıklarını belirtti.

Mücahid, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Taliban yönetiminin tüm ülkelerle iyi ilişkiler geliştirmek istediğini aktararak, söz konusu ifadeleri "yalan açıklamalar" olarak niteledi.

Taliban yönetiminin, Afganistan topraklarının Pakistan ya da diğer ülkelere yönelik herhangi bir tehdit oluşturmaması için tüm gayreti gösterdiğini kaydeden Mücahid, "Bu amaç doğrultusunda kararlıyız. Ancak, Pakistan tarafının da durumun çözüme kavuşması, temelsiz ifadeler ve provokatif fikirlerden kaçınma adına sorumlulukları bulunuyor. Çünkü böylesi ifade ve şüpheler, hiçbir tarafın yararına değil." ifadelerini kullandı.

- Pakistan'dan Afganistan'a uyarı

Taliban ve Pakistan güçleri arasında özellikle son dönemde Spin Boldak Sınır Kapısı civarında ölümlere neden olan çeşitli silahlı çatışmalar yaşanmış ve taraflar birbirlerini suçlamıştı.

Bununla beraber, son dönemde Pakistan'a karşı savaşan Pakistan Talibanı'nın (TTP) faaliyetleri artmıştı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari, 22 Aralık'ta yaptığı açıklamada, TTP’nin Afganistan topraklarında artan saldırıları sebebiyle asayişin kötüleşmesinden endişe duyduklarını vurgulamıştı.

TTP'nin İslamabad'ın kırmızı çizgisi olduğunun altını çizen Zerdari, Afganistan’daki Taliban yönetiminin TTP'yi durdurmadığı kanıtlanırsa bunu göz ardı etmeyeceklerini ve bunun Kabil ile ilişkileri etkileyeceğini söylemişti.

TTP, 28 Kasım'da sosyal medyadan, 10 Mayıs'ta İslamabad yönetimi ile başlatılan ateşkesin sona erdiğini ve militanlarına ülke genelinde güvenlik güçlerine saldırı emri verdiğini açıklamıştı. Örgüt, o tarihten itibaren güvenlik güçlerine saldırılarını yoğunlaştırmıştı.

Afganistan pakistan Taliban