Tayvan Dışişleri Bakanı, Avrupa ve ABD'den Ada'ya gelen delegasyonların sayısından memnun

TAKİP ET

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Avrupa ve ABD'den Tayvan'a gelen delegasyonların sayısından memnun...

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Avrupa ve ABD'den Tayvan'a gelen delegasyonların sayısından memnun olduklarını belirterek, "Amaç aynı, Tayvan'a gelmek ve Tayvan topraklarında bulunmak." ifadesini kullandı.

Tayvan Dışişleri Bakanı Wu, Japan Times gazetesine verdiği röportajda, Taipei-Tokyo ilişkileri, Tayvan'ın yarı iletken endüstrisi, 2024 seçimleri ve ABD-Çin rekabetiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Pekin yönetiminin, "Tek Çin" politikasındaki kısıtlamalarına işaret eden Wu, Japonya ve Tayvan'daki iktidar partileri arası dış politika ve savunma kapsamlı 2+2'li görüşmelerini "oldukça önemli" olarak niteledi.

Wu, bölgesel güvenlik ve Tayvan'ın uluslararası statüsü gibi önemli konular olmak üzere fikir alışverişinde bulunmanın faydalı olduğunu vurguladı.

Ada'da 2024'te düzenlenecek seçimlerde olası bir yönetim değişikliğinin, Japon hükümeti ile ilişkileri olumsuz etkileyebileceği yorumlarına ilişkin Wu, yeni yönetim tarafından radikal bir yaklaşım benimsenmedikçe Tokyo-Taipei ilişkilerinin temel doğasının aynı kalacağına inandığını ifade etti.

Wu, Japonya karşıtı politikacılar gibi daha radikal unsurların dış politika karar alıcılarına etki etmesi halinde ikili ilişkilerin zarar görebileceğini belirterek, "(Bu durumda) ABD ile ilişkilerimiz bile zarar görebilir çünkü muhalefetten pek çok kişi, Çin ile ilişkileri, ABD ve Japonya ile olan ilişkilerimizden daha önemli görüyor." görüşünü paylaştı.

Son yıllarda diplomatik açıdan Taipei'nin dostlarının sayısının düştüğüne yönelik açıklamalara ilişkin Wu, Tayvan için en önemli ülkeler arasında Japonya, ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya gibi ülkelerin yer aldığını aktardı.

Wu, Avrupa ve ABD'den Tayvan'a gelen delegasyonların sayısından memnun olduklarını vurgulayarak, "Amaç aynı, Tayvan'a gelmek ve Tayvan topraklarında bulunmak, Çin'den gelen tehdit karşısında Tayvan'ı desteklediklerini ifade etmek." değerlendirmesinde bulundu.

Tayvan'ın Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gibi kuruluşlardan dışlandığını belirten Wu, "Yeni ortaklar oluşturma konusunda hiçbir olasılığı dışlamıyoruz." açıklamasında bulundu.

- "Tayvan'ın yarı iletken endüstrisinin marjinalleştirileceğinden endişe duymuyorum"

Wu, Tayvan'ın yarı iletken piyasasında öne çıkmasının, Pekin-Washington ilişkilerine etkisine işaret etti.

Ada bölgesinde Çinlilerin "ABD, Tayvan'ın yarı iletken endüstrisinin içini boşaltmaya ve yok etmeye çalışıyor. (ABD), Tayvan'ın çip üretiminde bu kadar güçlü olmasına izin vermez." ifadelerini aktaran Wu, bu görüşü yanlış bulduklarını belirtti.

"Tayvan'ın yarı iletken endüstrisinin marjinalleştirileceğinden endişe duymuyorum." değerlendirmesinde bulunan Wu, ABD-Çin rekabetinin, Tayvan'ın yarı iletken sanayisine olumsuz etkisinden kaygı duymadıklarını kaydetti.

Wu, sektör liderlerinden Taiwan Semiconductor (TSMC) firmasının farklı ülkelerdeki yatırımlarından duydukları memnuniyeti ifade etti.

- "Tokyo, savunması için kendi sorumluluklarını da üstleniyor"

Wu, Japonya'nın Aralık 2022'de revize ettiği güvenlik stratejisi ve Tayvan'a yakın ada bölgelerindeki tahkimatı artırma planlarıyla ilgili "Stratejik olarak da aynı meydan okumalarla karşı karşıyayız." görüşünü paylaştı.

Japonya'nın güvenlik stratejisini revize etmesine ilişkin Wu, "Tokyo, savunması için yalnızca ABD'ye güvenmekle kalmıyor, kendi sorumluluklarını da üstleniyor. Tehdit aynı kaynaktan geliyor. Japonya, tehdidi hissediyor ve kendini hazırlamak istiyor." ifadelerini kullandı.

Wu, caydırıcılık başta olmak üzere Japonya'nın kendi savunmasına yönelik yatırımlarını artırmasını "Tayvan için nimet." şeklinde niteledi.

- "Kendimizi savunma sorumluluğumuz var"

Çin kaynaklı olası bir işgal senaryosu gibi beklenmedik durumlarda Tayvan'ın ABD ve Japonya'dan doğrudan askeri destek bekleyebileceği yorumlarına değinen Wu, "Kendimizi savunma sorumluluğumuz var. Aynı zamanda ABD'nin çok önemli olacağını anlıyoruz. Tayvan'a silah sağlıyorlar, askerlerimizin eğitimine yardım ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Wu, Tayvan'ın kendi savunma yetenekleri göz önüne alındığında, Çin'in kısa sürede Tayvan'ı ele geçirmesinin gittikçe zorlaşacağını belirtti.

Çin'in geçen yıl Okyanusya ülkesi Solomon Adaları ile imzaladığı güvenlik anlaşmasını anımsatan Wu, bunun Hint Pasifik'teki birçok ülke için "uyandırma çağrısı" olduğunu kaydetti.

Japonya Tayvan Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu