TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu toplandı

TAKİP ET

KTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Karakurt: - "Havalandırma bu işin en önemli ayağı. Havalandırmanın yanında hangi yöntemi uygularsanız uygulayın bunlar yardımcı yöntem olarak kalır. Havalandırma yeraltının akciğeridir"

TBMM Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Maden Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Karakurt, "Havalandırma bu işin en önemli ayağı. Havalandırmanın yanında hangi yöntemi uygularsanız uygulayın bunlar yardımcı yöntem olarak kalır. Havalandırma yeraltının akciğeridir." dedi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden kazasının tüm yönleriyle araştırılarak benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız başkanlığında toplandı.

Toplantının başında CHP milletvekilleri usul tartışması açtı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, komisyonun dünkü toplantısında işleyişle ilgili tasvip etmedikleri olaylar yaşandığını belirterek, Komisyon Başkanı Yıldız'ın, komisyonda dinlenen bakanlık yetkililerine yöneltilen soruları engellediğini ileri sürdü.

Amaçlarının maden kazasının tüm yönleriyle aydınlatılması olduğunu ifade eden Demirtaş, "Biz savcı ya da hakim değiliz. Buraya gelen kişiler de şüpheli ya da sanık değil, konunun uzmanı kişiler. Dolayısıyla sorulara açıklıkla cevap verebilecek etkinlikte ve yetkinlikte olan kişiler. Ama ne zaman kazayla ilgili bir değerlendirme yapsalar Sayın Taner Yıldız hemen müdahale ediyor, konuşmanın önüne geçiyor. Dün 4,5 saat boyunca sorulan soruların hiçbirisine cevap alamadık. Bakan Yardımcısı konuştu, onun konuşması da 15-16 dakika sonra sonlandırıldı Sayın Başkan tarafından. Acaba bu komisyon bu kazanın üstünü örtmek için mi oluşturuldu?" diye sordu.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ise Yıldız'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde Türkiye'nin en büyük maden kazasının yaşandığını ve Yıldız'ın siyasi olarak hesap vermediğini, toplum vicdanında da aklanmadığını savunarak, "Bu komisyonun kağıt üstünde bir komisyon olduğunu düşünmek ve tanıklık etmek istemiyoruz. Sayın Yıldız bu komisyona başkanlık etmemelidir, istifa etmiyorsa da affını istemelidir." diye konuştu.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya da komisyon başkanlığı seçiminin ve komisyonun işleyişinin iç tüzüğe uygun olduğunu vurgulayarak, CHP'li milletvekillerinin etik ve doğru olmadığı iddiasıyla sürekli Komisyon Başkanı Yıldız'ı eleştirmesini doğru bulmadıklarını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise komisyonun dünkü toplantısının çok erken bitirildiğini kaydederek, "Dün (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) müfettiş arkadaşlarımız kendisini hazırlamıştı, onları da dinleyecektik. Ama birden ne olduysa saat 18.00'de toplantıyı kapattınız. İlk defa biz saat 18.00'de toplantıyı kapattık ve buradan ayrıldık. Kafalarda şöyle bir işaret var; 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Komisyon Başkanına talimat verdi. Komisyon Başkanı da Bakan Yardımcısına talimat verdi ve müfettişlerin konuyla ilgili hazırlamış olduğu soruların cevabını alamadık. Bütün kafalarda bu var." ifadesini kullandı.

Komisyon Başkanı Yıldız da Beko'nun bu sözlerine tepki göstererek, şunları dile getirdi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın bana telefon açmasını bilgiye dayalı mı söylediniz yoksa tahminde mi bulundunuz? Bunu öğrenmek istiyorum ve sizi ispata davet ediyorum. İspat edemiyorsanız müfteri durumuna düşersiniz. Bunu yapmayın lütfen. Bana böyle bir telefon gelmedi. Siz, duyduklarınızı aktaracak biri değilsiniz, bunu yapmayın. Biz, milletin seçtiği insanlar olarak sokakta duyduğumuzu burada aktarmayalım. Her birimiz belli bir muhataplığa sahibiz. Ne Cumhurbaşkanımız bana böyle bir telefon açtı, ne ben böyle bir tasarruf kullandım."

Beko, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yıldız'ı aramasıyla ilgili söylediklerinin kulislerde konuşulduğunu iddia etti.

- "Türkiye'deki kömür madenleri gaz derecesine göre bir sınıflandırmaya tabi tutulabilir"

Komisyonda, KTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Karakurt, metan drenajı, grizu patlaması ve metan drenajı yöntemleri konularında sunum yaptı, soruları yanıtladı.

Yeraltı kömür madenlerinde havalandırma sisteminin olabildiğince etkin, verimli ve aktif olması gerektiğini belirten Karakurt, "Havalandırma bu işin en önemli ayağı. Havalandırmanın yanında hangi yöntemi uygularsanız uygulayın bunlar yardımcı yöntem olarak kalır. Havalandırma yeraltının akciğeridir." sözlerini sarf etti.

Havalandırmaya yardımcı olarak yapılan metan drenajının farklı avantajlarının da olduğunun altını çizen Karakurt, drenaj sayesinde işletilebilecek rezerv miktarında artış sağlayabileceklerini aktardı.

Maden ocakları için önerilerini paylaşan Karakurt, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki kömür madenleri gaz derecesine göre bir sınıflandırmaya tabi tutulabilir. Çin, Polonya, Almanya ve Rusya'da, 'hafif gazlı, düşük gazlı, yüksek gazlı, ani metan püskürmesine yatkın damarlar' şeklinde bir sınıflandırma var. Bizde var olsa bile yerel ölçekte kalmamalı, kömür madenlerine yönelik genel bir ölçeğe dökmemiz gerekiyor. Metan drenaj uygulaması kurum içi yönergelerden veya yönetmeliklerden çıkarılarak genel bir yönetmeliğe evrilmeli, genel bir yönerge hazırlatılmalı, uygun yönerge ve uygulama esaslarıyla birlikte işletmelere drenaj planı hazırlatılmalı ve gerekirse uygulanması zorunlu hale getirilmelidir."

ATEX uzmanı Nurettin Terzioğlu da komisyon üyelerine, parlayıcı ve patlayıcı ortamlarda güvenlikle ilgili bir sunum yaptı.

TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu