TBMM'de 2022 böyle geçti: Mayıs-haziran-temmuz

TAKİP ET

Meclis, tatile girene kadar yoğun mesai temposu içinde önemli kanun tekliflerini görüştü - 2022 yılı ek bütçesinin yanı sıra sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesini içeren kanun teklifleri, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi - Emniyet mensupları başta olmak üzere milyonlarca kamu çalışanının beklediği, kamuoyunda "3600 ek gösterge düzenlemesi" olarak bilinen değişikliği içeren kanun teklifi de TBMM tatile girmeden yasalaştı - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey anlaşmasını bozduklarını açıkladı

Yeni yılın ikinci çeyreğinde yoğun mesai harcayan Meclis, gündemine gelen önemli kanun tekliflerini kabul etti. 2022 yılı ek bütçesinin yanı sıra, sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesi, konut kira artışlarının 1 Temmuz 2023'e kadar yüzde 25'i geçmemesi, açık cezaevlerindeki hükümlülerin Kovid-19 tedbirleri kapsamında verilen izin sürelerinin 31 Temmuz 2023'e kadar uzatılması konularını içeren kanun teklifleri öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.

Milyonları ilgilendiren ve kamuoyunda 3600 ek gösterge düzenlemesi olarak bilinen kanun teklifi, TBMM tatile girmeden yasalaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey anlaşmasını bozduklarını açıkladı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, mayıs, haziran ve temmuz ayının önemli gelişmeleri şöyle:

12 MAYIS

- Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kasten öldürme suçunun kadına karşı işlenmesi halinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek, failin salt indirim almaya yönelik kılık ve kıyafetine özen göstermesi, takım elbise giymesi, kravat takması gibi duruşmadaki şekli tutum ve davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmayacak. Kadına ve sağlık çalışanlarına karşı işlenen kasten yaralama suçları tutuklamaya ilişkin katalog suçlar arasına alındı.

25 MAYIS

- TBMM Genel Kurulunda, açık cezaevlerindeki hükümlülerin, Kovid-19 tedbirleri kapsamında 31 Mayıs 2022'de sona erecek izin sürelerinin 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmasına ilişkin düzenleme kabul edildi.

1 HAZİRAN

- AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında, Suriye'de 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararının yeni bir safhasına geçildiğini belirterek, "Tel Rıfat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz." dedi.

Erdoğan, Yunanistan ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey anlaşmasını bozduklarını da açıkladı.

8 HAZİRAN

- TBMM Genel Kurulunda, konut kira artışlarının, 1 Temmuz 2023'e kadar, bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25'ini geçmemesine ilişkin düzenleme kabul edildi.

- TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu'nda değişiklik teklifi ile avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılmasına olanak sağlandı.

16 HAZİRAN

- Sağlık Bakanlığı personelinin merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme almasını sağlayan, sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesini içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

- İstanbul'da polise yumruklu saldırıda bulunan DBP Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezleke, Meclis Başkanlığına ulaştı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, DBP'li Salihe Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezlekeyi, Anayasa Adalet Karma Komisyonuna gönderdi.

21 HAZİRAN

- Libya'ya asker gönderilmesi için verilen iznin süresinin, 2 Temmuz 2022 tarihinden itibaren 18 ay uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

23 HAZİRAN

- Yargıda hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi getiren 6. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yasalaşan 6. Yargı Paketi ile fiyatları etkileme ile mal veya hizmet satımından kaçınma suçuyla etkin mücadele edilebilmesi ve stokçuluk faaliyetlerinin önlenebilmesi amacıyla TCK'de bu suçlar için belirlenen cezalar da artırıldı.

29 HAZİRAN

- 2022 yılı ek bütçesi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

30 HAZİRAN

- Bedelli askerlik düzenlemesini içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanunla, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin, bu hizmetten faydalanabilmelerine imkan sağlandı.

1 TEMMUZ

- Ek gösterge düzenlemesi ve öğrenci affını da içeren "torba" kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yapılan değişikliklerle kamuda çalışan birçok meslek grubu ve unvanın 3600 ek göstergeden faydalanması sağlandı. 1994'ten bu yana kapsamlı bir şekilde ele alınmayan ek gösterge sistemi, güncel şartlara uyum sağlaması amacıyla revize edildi.

Ayrıca, 2 bin 500 lira olan emekli aylığı alt sınırı, 3 bin 500 liraya yükseltildi. Yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmekte iken ilişiği kesilenler ile bu yükseköğretim kurumlarına kayıt hakkı elde ettiği halde çeşitli sebeplerle kayıt yaptıramamış öğrencilere geçmişe yönelik süre sınırlaması olmaksızın yüksek öğrenimlerine devam etme hakkı tanındı.

15 TEMMUZ

- FETÖ'nün darbe girişiminin 6. yılında, TBMM'deki 15 Temmuz Şehitler Anıtı'nda tören düzenlendi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 15 Temmuz'da, askeri bir darbe girişiminden öte bir terör örgütünün devleti ele geçirme çabasının yaşandığını belirterek, ABD'nin, Türkiye'yi kana bulayan bu örgütün elebaşına artık ev sahipliği yapmayı bir kenara bırakmasını umduğunu söyledi.

27 TEMMUZ

- TBMM Karma Komisyonu, İstanbul'daki izinsiz gösteride polise yumruklu saldırıda bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz'in yasama dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar verdi.

TBMM almanak TBMM yılın olayları 2022 TBMM'de 2022 böyle geçti