TBMM'de Çocuk Zirvesi

TAKİP ET

Aile danışmanı Dr. Ferhat Aslan: - "Çocuğun potansiyelinin, yeteneğinin açığa çıkması için güvende hissetmesine ihtiyaç var. O güven ortamını anne baba inşa eder. Anne babanın birbiriyle olan ilişkisi, birbirini sevmesi çocuk için inanılmaz bir özgüven kaynağıdır"

Aile danışmanı Dr. Ferhat Aslan, çocuğun potansiyelinin, yeteneğinin açığa çıkması için güvende hissetmesine ihtiyaç olduğunu belirterek, "O güven ortamını anne baba inşa eder. Anne babanın birbiriyle olan ilişkisi, birbirini sevmesi çocuk için inanılmaz bir özgüven kaynağıdır." dedi.

TBMM'de 23 Nisan etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Çocuk Zirvesi'nde, aile danışmanı Dr. Ferhat Aslan, çocuk eğitimine dair sunum yaptı.

Çocukların ruh sağlığının büyük ölçüde annenin ruh sağlığına bağlı olduğunu vurgulayan Aslan, annenin ruh sağlığının ise eşine bağlı olduğunu kaydetti.

Aslan, annenin elindeki malzemenin "inşası yeni başlamış bir insan" olduğunu dile getirerek, "Annenin tökezlemesi, annenin ruh hali çocuğun psikolojisini doğrudan etkiliyor ama çocuk büyüdü, kocaman adam oldu, artık etkilenmeyecektir. Bir fidana, bir filize çizik atın, gelecekte çınar ağacı olduğunda kocaman bir oyuk olarak ortaya çıkar ama ağaç olduktan sonra dallarını kesin daha gür çıkaracaktır, zararı olmaz." diye konuştu.

Bir çocuğun kendisi olabilmesi için evde önce güven ortamının tesis edilmesi gerektiğini vurgulayan Aslan, herhangi bir tohumun, hatta bir yumurtanın çocuk eğitimine örnek olabileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"(Çocuğu adam edeceğiz) diyoruz ya çocuğu zorla adam edenler, sizi temin ediyorum adamlığını elinden alır. Çünkü çocuk zorla adam edilmez. Sadece çocuk mu, hiç kimse. Adam karısını kadın etmeye, kadın kocasını adam etmeye çalışıyor. Böyle bir şey mümkün değil çünkü insanın doğası buna kapalı. İnsanoğlunun duyguları, bir başkasının zorla yönetmesine kapalı. Bir şeye dışarıdan zorla müdahale ederek ona şekil vermek cansızlar için geçerli. Cansız varlıklara dışarıdan müdahale edilir. Bir heykeltıraş bir mermere, kaya parçasına dışarıdan müdahale ederek şekil verebilir ama iş canlılara gelince çok değişiyor."

Aslan, erkeklerin de eşine sevgi ve ilgi besleyip onu gerektiğinde sakinleştirmesi gerektiğini ifade ederek, aksi halde kaşı çatık, yüzü asık, çocuğuna bağıran, "bıktım senden" diyen annelerin ortaya çıkacağını anlattı.

Kadının duygu dünyasının da çocuğun duygu dünyası gibi çok kolay zarar görebileceğini ve kolay toparlanamayacağını dile getiren Aslan, "Evliliğin başında 'gözünü korkutacağım' dediğin kadın, evliliğin sonunda senin ödünü koparır." dedi.

Güven duygusunun, çocuğun, kişinin kendi benliğinin zarara uğrayacağından endişe etmesi anlamına geldiğini dile getiren Aslan, çocukların anne babanın bir eşyası olmadığını, onların da saygı duyulması gereken bir birey olduğunu söyledi.

Özgüven duygusunun da daha çok babadan geldiğini belirten Aslan, "Çocuğun potansiyelinin, yeteneğinin açığa çıkması için güvende hissetmesine ihtiyaç var. O güven ortamını anne baba inşa eder. Anne babanın birbiriyle olan ilişkisi, birbirini sevmesi çocuk için inanılmaz bir özgüven kaynağıdır. Çünkü yaslandığı dağlar dimdik ayakta duruyor. Anne baba kavga ettiğinde çocuklar dağılıyor. Motivasyonları gidiyor, dikkat dağınıklığı başlıyor. Çocuk geleceğini düşünüyor. Sağlıklı, mutlu bir çift güven ortamını inşa ettiğinde geleceğin çocukları çok daha farklı olacak." ifadelerini kullandı.

Pozitif disiplin eğitmeni Burak Alptekin de "Ebeveyn çocuk iletişiminde pozitif disiplin faktörü" konulu sunum yaptı.

Pozitif disiplinin çocukların yetkinliklerini keşfetmelerini sağlayacağını, uzun vadede etkili olduğunu, aidiyet ve önemlilik hislerini ve karşılıklı saygıyı geliştireceğini dile getiren Alptekin, "Teşvik, ailenizle, çocukla olun iletişiminize, sınıfınıza, ilişkiye dahil etmek istediğiniz değerlerden biridir. Övgü şeker gibidir, tatlıdır, keyif verir ama bağımlılık yapar ve uzun vadede zararlıdır." diye konuştu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, sunumlarının ardından Aslan ve Alptekin'e katılımlarından dolayı plaket verdi.

Çocuk Zirvesi yarın devam edecek.

Burak Alptekin Dr. Ferhat Aslan TBMM'de Çocuk Zirvesi