TBMM Genel Kurulu toplandı

TAKİP ET

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplandı.Akar, Genel Kurulda, üç milletvekiline...

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplandı.

Akar, Genel Kurulda, üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, "deprem felaketi sonrası Mersin'e yerleştirilen Suriyeliler" hakkındaki gündem dışı konuşmasında, Mersin'in bugün itibarıyla yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip olduğunu, 420 bin civarında Geçici Koruma Statülü ve kaçak gelen Suriyeli bulunduğunu anlattı. Çelik, "Depremle birlikte Mersin'e 440 bin kişi geldi. Bunlar depremzede vatandaşlarımız ve Suriyeliler. Biz, depremzede yurttaşlarımıza evimizi, yüreğimizi açtık, açıyoruz. Ancak, deprem bahanesiyle Mersin'in Suriyelilerce istila edilmesi kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, "depremden etkilenen Adana'nın sorunları" hakkındaki gündem dışı konuşmasında, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin iktidarın ne kadar beceriksiz olduğunu gösterdiğini öne sürdü. Sosyal medyadan enkaz altında olduğunu bildiren vatandaşlara bile ulaşılamadığını savunan Sümer, iktidarın, depremlere yönelik gerekli tedbirleri almadığını iddia etti. Sümer, yaraların birlikte sarılmasının önemine işaret ederek, "Ama bir bakıyoruz Kızılay, elindeki çadır ve konserveleri satmış. Kızılay'ın geldiği nokta maalesef içler acısı." sözlerini sarf etti.

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, depreme ilişkin gündem dışı konuşmasında, bölgedeki olumsuz hava şartlarına rağmen ekiplerin felaket bölgesine ulaşmak ve çalışmalara katılmak için fedakarca mücadele ettiğini belirtti. Depremzedelerin tüm ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü anlatan Erim, depreme dayanıklı konutların inşa sürecinin başladığını ifade etti.

Erim, ağır kayıpların bir daha yaşanmaması için alınması gereken tedbirlerin başında, tüm yurttaki binaların envanteri çıkarılarak depreme dayanıksız olanların tespitinin geldiğini söyledi. Bu süreçte kentsel dönüşümün resen uygulanmasını isteyen Erim, tüm binaların taşıtlar gibi belirli sürelerde muayeneye tabi tutulmasını, yeni ve depreme dayanıklı konutlar üretilmesini, taşınmazlara zorunlu sigorta yapılmasını, sismik izolatörlerin tüm binalarda yaygınlaştırılmasını, kırsalda imarsız ve plansız yapılaşmanın önüne geçilmesi için muhtarların yetkilerinin artırılmasını da önerdi.

Meclis Başkanvekili Haydar Akar TBMM Genel Kurulu