TBMM Genel Kurulu

TAKİP ET

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay: - "Türkiye sorun çözen, aktif, uzlaşmacı, kararlı ve meselelere hakim bir diplomasi anlayışıyla küresel ve bölgesel aktör olarak 21. yüzyıla ve gelecek yüzyıllara damgasını vuracaktır" - HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş: - "(EYT düzenlemesi) Kanunu sürüncemede bırakmayın, bunu seçime araç etmeyin. Faydalı bir yasayı bir an önce çıkaralım"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Türkiye'nin sorun çözen, aktif, uzlaşmacı, kararlı ve meselelere hakim bir diplomasi anlayışıyla küresel ve bölgesel aktör olarak 21. yüzyıla ve gelecek yüzyıllara damgasını vuracağını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile diplomaside ve dış politikada çok önemli ve olumlu gelişmeler yaşadığını belirtti.

Küresel ve bölgesel krizlerin ivme kazandığı bir dönemde Türkiye'nin, "Yurtta barış, dünyada barış" parolasıyla diplomasinin cazibe merkezi haline geldiğini ifade eden Akçay, Türkiye'nin, insanı merkeze alan bir anlayışla model ülke olduğunu dile getirdi.

Bu anlayış doğrultusunda bir yandan Türkiye'nin egemenlik haklarını ihlal eden mütecaviz tutumların bertaraf edilirken, diğer yandan diplomasinin gelecek vizyonunun şekillendirildiğini vurgulayan Akçay, şunları kaydetti:

"Türkiye artık kendi gündemine hakimdir, başka ülkelerin gündemine mahkum değildir. Edilgen değil etken, mahkum değil hakim politikalar uygulamaktadır. Türkiye sorun çözen, aktif, uzlaşmacı, kararlı ve meselelere hakim bir diplomasi anlayışıyla küresel ve bölgesel aktör olarak 21. yüzyıla ve gelecek yüzyıllara damgasını vuracaktır ve Türkiye yüzyılı altın çağını yaşayacaktır."

- "EYT'de tarih meselesi bir muammaya dönüştü"

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesinin üzerinden 16 yıl geçtiğini, hala gerçek sorumluların hesap vermediğini savundu. Beştaş, cinayetin tüm yönleriyle aydınlatılması için davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Beştaş, yıllardır mücadele eden EYT mağduru milyonlarca insanın sonunda bir kazanım elde ettiğini belirterek, AK Parti'nin bunu seçim malzemesi yapmak istediğini savundu. İlk EYT açıklamasından sonra milyonlarca insanın yararlanmak için başvuru yaptığını anlatan Beştaş, şöyle konuştu:

"EYT'de tarih meselesi bir muammaya dönüştü. İlkin Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 15 Ocak'ta düzenlemenin yürürlüğe gireceğini söyledi. Sonra Sayın Elitaş 'Kimse endişe etmesin, yetiştireceğiz. Şubatta maaşlar alınacak.' dedi. Şimdi de 'Martta alacak.' deniliyor. Meclis'e şu ana kadar herhangi bir çalışma sunulmadı. Neden sürüncemede bırakılıyor? Kanunu sürüncemede bırakmayın, bunu seçime araç etmeyin. Faydalı bir yasayı bir an önce çıkaralım."

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay tbmm genel kurulu