TBMM PAB Komisyonu Başkanı Kavakcı Kan, PAB 146. Genel Kuruluna ilişkin değerlendirmede bulundu:

TAKİP ET

"Genel Kurulun bu yılki teması 'Barış İçerisinde Birlikte Yaşamın Teşvik Edilmesi ve Kapsayıcı Toplumlar, Hoşgörüsüzlükle Mücadele' olarak belirlendi" - "Artan ırkçılık, artan Türk, Müslüman karşıtlığı, bizim en çok şahitlik ettiğimiz durum. Özellikle Avrupa'da Kur'an-ı Kerim'in yakılması, bunun bizim dış misyonlarımızın önünde yapılıyor olması doğrudan bizi etkiliyor. Onun için orada da söyleyecek çok sözümüz var"

TBMM Parlamentolararası Birlik (PAB) Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan, PAB 146. Genel Kurulunun bu yılki temasının "Barış İçerisinde Birlikte Yaşamın Teşvik Edilmesi ve Kapsayıcı Toplumlar, Hoşgörüsüzlükle Mücadele" olarak belirlendiğini belirterek "Artan ırkçılık, artan Türk, Müslüman karşıtlığı, bizim en çok şahitlik ettiğimiz durum. Özellikle Avrupa'da Kur'an-ı Kerim'in yakılması, bunun bizim dış misyonlarımızın önünde yapılıyor olması doğrudan bizi etkiliyor. Onun için orada da söyleyecek çok sözümüz var." dedi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, 10-15 Mart 2023 tarihlerinde Bahreyn'in başkenti Manama'da gerçekleştirilecek PAB 146. Genel Kurulu ve buna bağlı toplantılarla Parlamento Genel Sekreterleri Birliği toplantıları hakkında TBMM'de brifing verdi.

Kavakcı Kan, buradaki konuşmasında, ilki 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde çok sayıda vatandaşın yaşamını yitirdiğini, AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş'ın, ailesinden 27 fertle birlikte hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Ülke olarak bu acının da üstesinden gelineceğine yönelik inancını dile getiren Kavakcı Kan, deprem sonrası kendisinin de aralarında bulunduğu milletvekillerinin şehirlerde görev aldıklarını belirtti. Kavakcı Kan, Dışişleri Bakanlığının ise bu süreçte yardımların koordinasyonunu gerçekleştirdiğini, geçmişte birçok ülkeye yardımda bulunan Türkiye'ye bu süreçte birçok ülkeden destek geldiğini kaydetti.

PAB'ın geçen ayki toplantısına depremler nedeniyle iştirak edemediklerini belirten Kavakcı Kan, bu toplantıda Taş için saygı duruşunda bulunulduğunu dile getirdi.

Ravza Kavakcı Kan, Türkiye'nin, PAB 146. Genel Kuruluna, oradaki varlığı önemli olduğu için katılma kararı aldıklarını bildirerek toplantıda, Türkiye'ye yönelik destekler ve Taş için saygı duruşunda bulunulduğu için teşekkür edeceklerini aktardı. Kavakcı Kan, "PAB'ın 146. Genel Kurulunun bu yılki teması 'Barış İçerisinde Birlikte Yaşamın Teşvik Edilmesi ve Kapsayıcı Toplumlar, Hoşgörüsüzlükle Mücadele' olarak belirlendi. Artan ırkçılık, artan Türk, Müslüman karşıtlığı, bizim en çok şahitlik ettiğimiz durum. Özellikle Avrupa'da Kur'an-ı Kerim'in yakılması, bunun bizim dış misyonlarımızın önünde yapılıyor olması doğrudan bizi etkiliyor. Onun için orada da söyleyecek çok sözümüz var." değerlendirmelerinde bulundu.

- "Arama kurtarma faaliyetlerine 100 ülke katıldı"

Komisyona dış yardımlar konusunda bilgi veren Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Zeynep Kızıltan, Türkiye'nin, ilk depremin meydana geldiği 6 Şubat itibarıyla uluslararası yardım çağrısında bulunduğunu ve o tarihten itibaren dünyanın çeşitli coğrafyalarından çok sayıda ülkeden yardımların adeta aktığını anlattı.

Arama kurtarma faaliyetlerine 100 ülkenin katıldığını, bu ülkelerin aynı zamanda ayni ve nakdi yardımda bulunduğunu söyleyen Kızıltan, öte yandan 40'ın üzerinde ülkeden tıbbi yardım geldiğini kaydetti. Kızıltan, 34 sahra hastanesi kurulduğunu, BM'nin yardım çağrısı yayımladığını dile getirerek öte yandan Avrupa Birliği fonlarından ne şekilde yararlanılabileceğine dair çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Daha sonra Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, PAB 146. Genel Kurulu ve buna bağlı toplantılarla Parlamento Genel Sekreterleri Birliği toplantıları hakkında Komisyona brifing verdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan Dışişleri Bakanlığı PAB Türk Grubu PAB 146. Genel Kurulu Parlamento Genel Sekreterleri Birliği TBMM Parlamentolararası Birlik (PAB) Komisyonu Başkanı