Terör örgütü PKK'dan kaçan sanık hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi

TAKİP ET

Teslim olmak için geldiği İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınan "Numan Amed" kod adlı Serhat Özel hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı - İddianamede, Özel'in ifadesinde eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ağabeyi, terör örgütü PKK'nın sözde komite üyesi Nurettin Demirtaş'ı ifadesinde teşhis ettiği, bu kişinin "Demokratik Modernite" dersini verdiğini söylediği aktarıldı

Terör örgütü PKK'dan kaçarak güvenlik güçlerine teslim olmak için geldiği İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınıp tutuklanan "Numan Amed" kod adlı Serhat Özel hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık Özel'in PKK/KCK'nın kırsal alanında silahlı olarak faaliyet göstermek amacıyla 2018'de örgüte katılım göstermiş olabileceği yönünde bilgiler edinildiği, bu kapsamda Özel'in polis ekipleri tarafından telefonla arandığı ve teslim olması yönünde ikna çalışmaları yapıldığı anlatıldı.

İddianamede, bu kapsamda 14 Ekim 2022'de İran üzerinden İstanbul'a gelerek teslim olan ve İstanbul Havalimanı'nda yakalanıp gözaltına alınan Özel'in etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanma talebiyle verdiği ifadesi yer aldı.

İfadesinde, Almanya doğumlu olduğunu, burada "Kürt Kültür Derneği" adlı yere gidip gelmeye başladığını, dernekte örgütlenme faaliyeti kapsamında terör örgütü PKK lehine filmler ve belgeseller izletildiğini, bir süre sonra biletini alarak Kandil'e gittiğini kaydeden Özel, Kandil'de diğer örgüt mensuplarıyla 11-12 kişilik grup oluşturup yaya olarak 18 saat yürüdüklerini, "Xınere" adlı yere vardıklarını, 2018'de ise "Mazlum Doğan Akademisi"ne katıldığını anlattı.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ağabeyi, terör örgütü PKK'nın sözde komite üyesi "Şiyar Amed" kod adlı Nurettin Demirtaş'ı da ifadesinde teşhis eden sanık Özel, bu kişinin "Demokratik Modernite" dersini verdiğini söyledi. Özel, bazı örgüt mensuplarını kod adlarını da verip teşhis ederek, bu kişilerle kaçakçılardan getirdikleri mallara ve ürünlere göre vergi aldıklarını ifade etti.

Çoğu İran vatandaşı olan kaçakçılara örgütlenme faaliyeti de yaptıklarını, alkol kaçakçılarından katır yükü başına 20 dolar, sigara kaçakçılarından katır yükü başına 10 dolar, kumaş kaçakçılarından katır yükü başına 10 dolar vergi adı altında haraç aldıklarını ifadesinde aktaran Özel, telefon kaçakçılarından 50 dolar, ayakkabı kaçakçılarından 10 dolar, çikolata tarzı ürün kaçakçılarından 10 dolar, zirai ilaçlar kaçaklarından 15 dolar, küçükbaş hayvan çiftine 7,5 dolar, büyükbaş çiftine ise 33 dolar aldıklarını bildirdi.

Özel, 2022'de başka bir örgüt mensubunun örgütten kopup Türkiye'ye teslim olduğu öğrenince bu kişiyle irtibat kurduğunu, böylece Türk güvenlik güçlerine başvurduğunu anlatarak, "Türk güvenlik güçlerinin yönlendirmesi ile İran’dan Türkiye’ye gelip teslim oldum. Bu süreci ben kendim yönlendirdim. Türk Silahlı Kuvvetleri ile hiçbir çatışma ortamım olmadı. Faaliyetlerimi yukarıda sizlere anlattım. Çok pişmanım, etkin pişmanlık yasasından faydalanmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

İddianamede, sanığın 2015-2021'de "PKK/KCK silahlı terör örgütü" içerisinde faaliyet yürüttüğüne, bu dönemde "Numan Amed" kod adını kullandığına dikkati çekilerek, birçok eğitim aldığı ve ifadesinde ayrıntılı olarak anlattığı şekilde örgütün değişen görevlerini yerine getirdiği vurgulandı.

Özel’in "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsinin ve etkin pişmanlık hükümleri uygulanarak cezasında indirim uygulanmasının istendiği iddianame, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Sanığın yargılanmasına ilerleyen günlerde başlanması bekleniyor.

iddianame PKK Silahlı Terör Örgütü Serhat Özel