TİHEK'ten engelli indirimi uygulamayan seyahat firmasına para cezası

TAKİP ET

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), engelli bir kişiye indirimli otobüs bileti satışı yapmayan seyahat...

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), engelli bir kişiye indirimli otobüs bileti satışı yapmayan seyahat firmasının ayrımcılık yasağı ihlali yaptığına hükmederek, 35 bin lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Kurumun kararına göre, "pulmoner, hiper tansiyon, geniş Ventriküler Septal Defekt, eismenger sendromu" tanıları nedeniyle yüzde 100 oranda engelli raporu bulunan bir kişi, İstanbul'dan İzmir'e gitmek için bir seyahat firmasından otobüs bileti almak istedi.

Gişedeki görevliye engelli olduğunu belgeleyen kimlik kartını ibraz eden ve engellilere tanınan indirimli bilet uygulamasından faydalanmak isteyen kişiye, çeşitli gerekçeler öne sürülerek indirimli bilet verilmedi, tam bilet ücreti tahsil edildi.

Daha önce de benzer sorunları yaşayan kişi, engellilik temelinde ayrımcı muameleye maruz kaldığını ileri sürerek, TİHEK'e başvuruda bulundu.

Başvuruyu inceleyen TİHEK, ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığını belirterek, seyahat firmasına 35 bin lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

- Kararın gerekçesinden

Kurumun kararında, Karayolları Taşıma Yönetmeliği'nin ücret tarifelerini düzenleyen 56'ncı maddesinin 11'inci fıkrasında engellilere, engellilik oranına göre indirim yapılacağının hüküm altına alındığı hatırlatıldı.

Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerde de engelli haklarına ilişkin düzenlemelerin bulunduğu belirtilen kararda, bu düzenlemeler kapsamında ilgililere sorumluluklar yüklendiğine işaret edildi.

Muhatap şirketin başvuru konusu olayda sorumluluklarını yerine getirmekten kaçındığı aktarılan kararda, şu değerlendirmeye yer verildi:

"Muhatap şirket, engelli olan başvuranı indirimli bilet uygulamasından gerekçesiz, orantısız ve makul olabilecek hiçbir sebep olmadan faydalandırmamış, bu haliyle de başvurana karşı makul düzenleme yapma yükümlülüğünü yerine getirmeyerek, engellilik temelinde eşitlik ilkesi ile ayrımcılık yasağını ihlal ettiği kanaatine varılmıştır."

ayrımcılık yasağı engelli otobüs bileti TİHEK Türkiye insan hakları ve eşitlik kurumu