TİKA'dan Cezayir'de çocuk, genç ve kadınlara yönelik faaliyet yürüten STK'ya destek

TAKİP ET

Cezayir'in güneyindeki Timimun kentinde bulunan Tigurarin Derneği'ne tüm eğitim ve atölye ihtiyaçları için donanım desteği sağlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Cezayir'de çocuk, genç ve kadınlara yönelik faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşuna (STK) donanım desteğinde bulundu.

Cezayir'in güneyindeki Büyük Sahra Çölü’nde bulunan Timimun kentinin köklü derneklerinden Tigurarin Çocuk, Genç ve Zanaatkar Kadınları Koruma Derneği'nin (Tigurarin Derneği) tüm eğitim ve atölye ihtiyaçları TİKA tarafından karşılandı.

Timimun’daki Tigurarin Derneği’nde gerçekleştirilen teslim törenine, Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş ile TİKA'nın Cezayir Koordinatörü Gökçen Kalkan katıldı.

Büyükelçi Göktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Tigurarin Derneği'ne yapılan bu destek bizleri çok mutlu etti. Çünkü bu dernek, 1940’lara kadar süren ve daha sonra unutulmaya yüz tutmuş geleneksel halı dokuma sanatını yeniden canlandırmaya çalışıyor.” dedi.

Özellikle bölge kadınlarının bu dernekte geleneksel halı dokuma konusunda eğitildiğine dikkati çeken Göktaş, böylece kadın zanaatkarların ekonomik olarak ailelerine de katkı sağladıklarını vurguladı.

Göktaş, “TİKA’ya da anlamlı desteği için ayrıca teşekkür ediyorum. Bu destek sayesinde pek çok kadın geleneksel kilimlerin eğitimini alabilecek ve evlerinden çalışma imkanı bulacaktır.” diye konuştu.

Öte yandan TİKA’nın Cezayir Koordinatörü Kalkan ise, “Timimun’da faaliyet gösteren bu derneğe dokuma tezgahları tedarik ettik. Ayrıca gençlere halı üretimi konusunda teorik eğitim vermek için dernek bünyesinde bir sınıf oluşturduk.” dedi.

Kalkan, dernekte atıl durumda bulunan bir çok dokuma tezgahının da tamir ve bakımı yapılarak derneğin köylerdeki şubelerine dağıtıldığını belirterek, “Uzun yıllardan biri ihmal edilen geleneksel halı üretimini, son yıllarda tekrar canlandırma çabaları sürüyor. Bu dernek, kaybolan motifleri ve üretim tekniklerini geri kazanmak İçin öncülük etmektedir.” ifadelerini kullandı.” ifadelerini kullandı.

Timimun’un çöl turizmi açısından gelişmeye başlayan bir kent olduğuna dikkati çeken Kalkan, dernekte üretilecek olan geleneksel halı ve el işi çalışmalarının kadınların ekonomik imkanlarına katkı sağlayacağını kaydetti.

Cezayir TİKA Timimun kenti