TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan'dan Tokyo 2020 değerlendirmesi:

TAKİP ET

"Türk sporcuları açısından Tokyo 2020'de ilkler çok fazla. İlk defa geleneksel spor dalları dışındaki branşlarda madalya elde ettik, bu çok önemli" "Genç sporcular ülkemizdeki gelecek nesillere ilham oldular, en önemlisi bu. Mete'nin genç yaşta madalya kazanması Türkiye'de okçuluğun patlamasında ve ailelerin çocuklarına bu branşa yönlendirmesinde katkısı olacak" "Türk kadını her şeyi başarabilir. Türk kızları her türlü branşı yapabilir. Olimpiyatta da madalya kazanabilir. Kadınlarımız, kızlarımız bunu burada gösterdi"

ERCAN DOĞAN - Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda milli sporcuların farklı spor dallarında ilkleri başardığını ve bunun gençlere ilham kaynağı olacağını söyledi.

Türk sporcuların performansının yanı sıra Tokyo 2020'yi AA muhabirine değerlendiren Gündoğan, Türk sporcuları açısından Tokyo 2020'de ilkler çok fazla. İlk defa geleneksel spor dalları dışındaki branşlarda madalya elde ettik, bu çok önemli. dedi.

Önceki olimpiyatlardan farklı olarak 32. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda daha çok Türk sporcusunun finalde mücadele ettiğine dikkati çeken Gündoğan, Daha çok sayıda sporcumuz oyunlara katılma hakkı elde etmişti. A barajını geçen çok sayıda sporcumuz oldu. Sadece altın madalyaya odaklanmanın dışında her bir spor dalında bir önceki olimpiyata göre sporcularımız ne yapmış, daha fazla finalde mi yarışıyorlar? Ona da odaklanmalıyız. değerlendirmesinde bulundu.

Oyunlara katılma hakkı elde etmenin bile çok önemli olduğunu vurgulayan Gündoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

108 sporcuyla katılım hakkı elde ettik. Öncelikle katılma hakkı elde etmek çok büyük bir başarı. Tüm sporcularımızı kutlamak lazım. Sadece madalyaya odaklandığımız için onların buraya katılma hakkı elde etmesini de unutuyoruz, unutmayalım. Şu anda Türk sporcular birer altın ve gümüşle 5 bronz madalya aldı. Altın madalyayı okçulukta Mete Gazoz ile kazandık. Karatede gümüş madalya geldi. Cimnastikte Ferhat Arıcan olimpiyat tarihinin ilk madalyasını kazandı. Güreşte de Yasemin Adar kadın sporcularımız adına ilk madalyayı kazandı. Rıza Kayaalp bronz madalyayla olimpiyat tarihinde üçüncü madalyayı kazanan ikinci güreşçi oldu. Tekvandoda iki bronz madalya var. Güreş ve karatede madalya mücadelesi devam ediyor. Kadın boksunda Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu madalya alacak. Altın mı gümüş mü olacak yarın öğreneceğiz.


- Okçulukta Mete Gazoz'un başarısı


Mete Gazoz gibi genç bir sporcunun olimpiyatlarda tarihi bir başarıya imza attığını hatırlatan Gündoğan, Genç sporcular ülkemizdeki gelecek nesillere ilham oldular, en önemlisi bu. Mete'nin genç yaşta madalya kazanması Türkiye'de okçuluğun patlamasında ve ailelerin çocuklarına bu branşa yönlendirmesinde katkısı olacak. Bizim de beklentimiz bu zaten. Ne kadar sayıda çocuğumuz, gencimiz spora yönlenirse, daha fazla spor yaparsa, oyunlarda yarışacak sporcumuzun artmasına ve madalyaların çoğalmasına katkı sağlayacak. diye konuştu.

Cimnastikte Türk sporcuların 7 final yaptığını belirten Gündoğan, 7 final Türk cimnastik tarihinde inanılmaz bir şey. Cimnastikte şu ana kadar Türkiye hiç finalde yokken burada 7 final yapmayı başardık. Ferhat da büyük bir başarı elde etti. O da ilham kaynağı olacak. 'Kadınlar güreş mi yapar' denilen güreşte Yasemin önce dünya şampiyonu oldu, şimdi de olimpiyatta madalya kazandı. Kız çocuklarına ilham oldu. Ben bile bunu söylerken tüylerim diken diken oluyor. ifadelerini kullandı.


- Türk kadını her şeyi başarabilir

Kadın boksörlerin de olimpiyatta ilk kez madalyaya ulaşarak başka bir tarih yazdığını kaydeden Gündoğan, Kadınların yapamayacağı denilen boksta da iki sporcumuz güçlerin gösterdi. Türk kadını her şeyi başarabilir. Türk kızları her türlü branşı yapabilir. Olimpiyatta da madalya kazanabilir. Kadınlarımız, kızlarımız bunu burada gösterdi. diye konuştu.

Gündoğan, A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın finale kalamadığını ama elde ettiği beşincilikle büyük bir başarı yakaladığını dile getirdi.

Desteklerinden dolayı Türk halkına teşekkürlerini ileten Gündoğan, Başarıların ardından insanlarımız sporcularımıza tebriklerini gönderiyor. Futbolun dışındaki dallarda mücadele eden sporcularımızı tanımaya başladılar. Onların başarı hikayelerine odaklanmaya başladılar. Türk sporu açısından bir diğer önemli gelişme olarak bunu görüyorum. değerlendirmesinde bulundu.


- Tokyo 2020


Gündoğan, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rağmen olimpiyatların yapılmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Pandeminin yoğun olduğu dönemde olimpiyatların yapılmasının tüm dünyadaki sporcular, teknik ekipler ve destekleyicileri açısından çok önemli olduğunu anlatan Gündoğan, Ben yapılması taraftarıydım ve yapılması iyi oldu. Olimpiyatlar seyircisiz yapılıyor ama yine de teknik açıdan başarıyla organize ediliyor. değerlendirmesinde bulundu.

Sporcuların da organizasyondan memnun olduğunu vurgulayan Gündoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Tabii bir sene gecikmeli yapılması performans açısından bazı sporcuları etkilemiştir. Bazı sporcular da yaş açısından belli sınıra geldi. Onları da etkilemiş olabilir. Sonuçta spor tarafından bakarsak olimpiyatların yapılması iyi oldu. Japon hükümeti tüm önlemleri aldı. Önlemler çerçevesinde herkes tüm kurallara dikkat ederek uymaya çalıştı. Şu anda vaka sayısında olumsuz hava görmüyoruz.