TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi toplandı

TAKİP ET

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç: -"İş gücüne katılamayan ve işsiz kadınların toplamı, ülkemizde çalışma çağındaki kadın nüfusunun yüzde 70'inin istihdamda olmadığını, ekonomik olarak atıl durumda olduğunu göstermektedir" -Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran: -"Kadın girişimci sayımız yüzde 15'lerde. Bu bizleri mutlu eden bir rakam değil"

TOBB Ankara Kadın Girişimciler İcra Komitesi "2023 yılı 1. Olağan Kurul Toplantısı" Ankara Sanayi Odasının (ASO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, kadınların çalışma hayatında dezavantajlı grubu oluşturduğunu söyledi.

Türkiye nüfusunda sayısal olarak kadınlar ile erkekler arasında neredeyse eşitlik olmasına karşın iş gücüne katılım oranının erkeklerde yüzde 70'in üzerinde, kadınlarda ise yüzde 35 civarında olduğunu belirten Ardıç, "İş gücüne katılamayan ve işsiz kadınların toplamı, ülkemizde çalışma çağındaki kadın nüfusunun yüzde 70'inin istihdamda olmadığını, ekonomik olarak atıl durumda olduğunu göstermektedir." dedi.

Ekonomik olarak aktif olmayan kadın nüfusunun yaklaşık yarısının ailedeki çocuklar ile yaşlıların bakımı ve ev işleri nedeniyle iş gücüne katılamadıklarını, ne eğitimde ne istihdamda olan genç kadınların oranının da çok yüksek olduğunu dile getiren Ardıç, şu ifadeleri kullandı:

"Kadın istihdamının tarımda, hizmetlerde ve niteliksiz işlerde yoğunlaştığını görüyoruz. Çalışan kadınlarda yönetici olanlar sadece yüzde 3 iken, erkeklerde ise bu oran kadınların 2 katından daha fazladır. İşveren kadınların kadın istihdamındaki payı sadece yüzde 1,65, erkeklerde ise 3 kat daha yüksektir. Maalesef toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliğini ülkemizde sağlayamadık. Küresel cinsiyet eşitliği endekslerinde alt sıralarda yer alıyoruz. Oysa toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilir kalkınmamızın temel hedeflerinden birisidir. Ülkemizin kalkınması ancak nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların emeğini görünür kılarak ve ekonomik üretimini artırarak mümkün olur. Bu hedefe ulaşmak için öncelikle kadınların iş gücüne daha fazla katılmalarını ve iyi şartlarda çalışmalarını sağlayacak çözümler geliştirmemiz çok önemli. Bunun için de eğitim ve istihdamda elverişli koşulları sağlamak, görünür ve görünmez bütün bariyerleri ortadan kaldırmak, kadın girişimciliğini ve kadın inisiyatiflerini teşvik etmek gerektiğini düşünüyorum."

Ardıç, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, ASO olarak afetzedeler için Hatay'da kurdukları yaşam merkezlerinde kadınların ihtiyaçlarını tespit ettiklerini, ardından bu ihtiyaçların giderildiğini belirtti.

- "Kadınlar iş dünyamızın parlayan yıldızı"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da istihdamdaki kadın oranının yeterli olmadığını belirterek, "Girişimciliğe baktığımızda kadın girişimci sayımız yüzde 15'lerde. Bu bizleri mutlu eden bir rakam değil. Kadınlar iş dünyamızın parlayan yıldızı. İşlerimizi kadınlara teslim ettiğimizde o işin arkasından dönüp bakmıyoruz." diye konuştu.

Kadın girişimcilerin sayısını artırmak için önemli bir mücadele içinde olduklarını ifade eden Baran, "Ankara Ticaret Odası ve Ankara Sanayi Odası olarak kadın girişimci sayısının artmasının ülke ekonomisi, ülke girişimciliği, ülkedeki istihdamı çok daha yukarılara taşınmasıyla ilgili güzel neticeler getireceğinden şüphemiz yok. Başkent'imiz, ev kadınları arasında girişimcilik bilincinin artmasıyla ilgili önemli bir gayretin içinde. Bu rakamları çok daha ilerilere taşıyacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- Belma Yılmazyiğit'in konuşması

TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Belma Yılmazyiğit de stratejik yol haritalarında en önemli başlıkların kadın girişimci sayısını artırmak, kadınların oda ve borsalarda yer almalarını sağlamak ve şirketlerindeki temsil, imza yetkinliğini artırarak görünürlüğü sağlamak olduğunu söyledi.

Kurul olarak Ankara'da kadın girişimciliği üzerine 81 ilde yürüttükleri en önemli projenin "Cinsiyet Eşitliği Karnesi" olduğunu kaydeden Yılmazyiğit, şu bilgileri paylaştı:

"Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Sınai Kalkınma Bankası öncülüğünde ve TEPAV iş birliğinde hazırlanan '81 İlde Türkiye'nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi 2019' sonuçlarında Ankara'da neredeyiz? sorusuna cevap aradık. Ankara, 81 il içinde 16. sırada yer almaktadır. Türkiye ortalaması 0,471 iken Ankara’nın değeri 0,505 olarak ölçülmüştür. Sanayici, ticaret erbabı, akademisyenden oluşan 320 üyesiyle, Ankara Sanayi Odası koordinatörlüğünde faaliyetlerini yürüten TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu, 81 ilde Cinsiyet Eşitliği Karnesi'nde Ankara'nın değerlerini maksimum değer olan 1'e yaklaştırmak üzere çalışmalarımız devam ediyor."

Toplantı sonunda TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulunda yer alan ve TOBB sektör meclislerinde görev yapan kadın girişimcilere plaket takdim edildi.


Ankara Sanayi Odası Ankara Ticaret Odası TOBB Ankara Kadın Girişimciler İcra Komitesi