Togo'da parlamenter sisteme geçiş tartışmaları sürüyor

TAKİP ET

Togo'da cumhurbaşkanının parlamento tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliğine yönelik tartışmalar devam...

Togo'da cumhurbaşkanının parlamento tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliğine yönelik tartışmalar devam ediyor.

BBC’nin haberine göre, ülkede başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçilmesini öngören reformlara karşı muhalefet, değişikliklerin "güç gaspı" olduğunu söyleyerek itiraz ediyor.

Reformların Cumhurbaşkanı Faure Gnassingbe’nin cumhurbaşkanı olarak görevini tamamlayacağı 2031'den sonra ailesinin 57 yıllık iktidarını devam ettirecek olan yeni "bakanlar kurulu başkanı" pozisyonuna, yani başbakanlığa atanmasına izin vereceğini savunan muhalefet, bunun zaten dördüncü dönemini yaşayan Gnassingbe'yi iktidarda tutmak için bir hile olduğunu söylüyor.

Muhalefetteki Afrika Hakları Demokratik Kurultayı (CDPA) partisine liderlik eden Brigitte Kafui Johnson, anayasa değişikliklerini "güç gaspı" olarak nitelendiriyor.

Muhalefet kanadı değişiklikler geri çekilene kadar geri adım atmayacakları konusunda ısrar ediyor.

Diğer yandan, anayasa değişikliklerini destekleyenler, bu değişikliklerin demokrasiyi güçlendireceğini ve siyasi istikrarı artıracağını savunuyor.

Kamuoyunun artan tepkisi sonucu Gnassingbe, bu ay yapılacak parlamento seçimlerini ertelemişti ancak sonrasında hükümet yetkilileri, seçimlerin her şeye rağmen yapılacağını açıklayarak seçimleri ilk tarihten bir hafta sonrası olan 29 Nisan'a ertelemişti.

Togo'da başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçiş için Anayasa değişikliği mart ayında parlamentoda yapılan oylamada kabul edilmişti.

Yeni düzenlemeye göre, parlamento tarafından 6 yıllığına seçilecek cumhurbaşkanı sadece bir dönem bu görevde bulunabilecek.

Daha önce cumhurbaşkanı, halk tarafından görev süresi 5 yıl olmak üzere 2 dönem seçilebiliyordu.

Cumhurbaşkanı Faure Gnassingbe, halihazırdaki görev süresini saymayan Anayasa değişikliği sayesinde, 2025'te tekrar aday olabilecek ve seçilmesi halinde 2031'e kadar cumhurbaşkanı koltuğunda oturabilecek.

Batı Afrika'da küçük bir ülke olan Togo, 1967'den bu yana Gnassingbe ailesi tarafından yönetiliyor.

Darbeyle iktidara gelen baba Gnassingbe Eyadema'nın ölümünden sonra 2005'te yerine oğlu Faure Gnassingbe geçmişti. Gnassingbe, 2020'de yeniden Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Parlamenter sistem SEÇİM Togo