Tohum ve bitki sağlığı 2022 TSÜAB Uluslararası Tohum Çalıştayı'nda ele alındı

TAKİP ET

FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli: - "Üretimi en kolay şekilde artırmanın yolu AR-GE'den geçiyor. Yeni ve verimli tohum çeşitleri, ülkelerin tarımsal ve bitkisel üretim verimliliğini artırıyor" - Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Ersin Dilber: - "2022 yılında 47 üründe 24 bin denetim planlandı. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen ürünler için imha, hasadı geciktirme ve idari para cezası uyguluyoruz"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, sınırlı doğal kaynaklara karşın gıda üretiminin artırılması gerektiğini belirterek, "Bu üretimi en kolay şekilde artırmanın yolu AR-GE'den geçiyor. Yeni ve verimli tohum çeşitleri, ülkelerin tarımsal ve bitkisel üretim verimliliğini artırıyor." dedi.

"Geleceğimiz İçin Tohum" temasıyla Antalya'da düzenlenen 2022 Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Uluslararası Tohum Çalıştayı'nın ikinci gününde tohum ve bitki sağlığı ile arz güvenliği konuları ele alındı.

Fazıl Düşünceli, düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, 2021-2022 verilerine göre 800 milyonun üzerinde insanın açlık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ve 2,3 milyar insanın gıdaya erişimde ciddi sıkıntı çektiğini söyledi.

Araştırmaların, insanlığın 2050'ye kadar gıda üretimini yüzde 50'ye kadar artırması gerektiğini gösterdiğini vurgulayan Düşünceli, "Doğal kaynaklarımız sınırlı. Bu üretimi en kolay şekilde artırmanın yolu AR-GE'den geçiyor. Bu anlamda kullanabileceğimiz en değerli enstrüman genler yani tohumlardır. Tohumlar, toprak su ve hava ile birlikte, gıda güvenliğinin sağlanması için en önemli unsurdur. Yeni ve verimli tohum çeşitleri ülkelerin tarımsal ve bitkisel üretim verimliliğini artırıyor." diye konuştu.

Düşünceli, FAO'nun stratejik hedefleri arasında daha iyi üretim, beslenme, çevre ve yaşamın yer aldığının altını çizdi.

FAO'nun Tarım ve Orman Bakanlığı ile tohumculuk sektöründe ülkelerarası işbirliğinin geliştirilmesine yönelik proje çalışmalarının devam ettiğini belirten Düşünceli, bu çalışmaların mevzuat uyumlaştırılması ile kapasite, işbirliği ve ticaretin geliştirilmesi konularında olduğunu sözlerine ekledi.

- "217 aktif maddenin bitki koruma ürünlerinde kullanımı sonlandırıldı"

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Ersin Dilber de mevzuat, denetim ve koruma çalışmalarına ilişkin bilgi paylaştı.

İnsan, çevre ve hayvan sağlığının giderek önem kazandığı bir çağda sağlığa sakıncası bulunan ürünlerin kullanımını belirlenen takvimlere göre sonlandırdıklarını vurgulayan Dilber, 2009'dan itibaren 217 aktif maddenin bitki koruma ürünlerinde kullanımının sonlandırıldığını ve 7 aktif maddenin kullanım alanının kısıtlandığını anlattı.

Dilber, Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) konusunda 7 bin 169 üretici ve 207 bin 745 dekar alanda örnek alanlar oluşturulduğunu, tarla günleri, saha ziyaretleri ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıldığını belirterek, EKÜY kapsamındaki bahçelere mavi bayraklar asılarak ürünlerin sertifikalandırıldığını anlattı.

Hasat öncesi pestisit denetimine dair de bilgi veren Dilber, "Taze meyve ve sebzede bağ, bahçe, tarla ve sera gibi üretim alanında risk bazlı hasat öncesi pestisit denetimi yapılıyor. 2022 yılında 47 üründe 24 bin denetim planlandı. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen ürünler için imha, hasadı geciktirme ve idari para cezası uyguluyoruz." dedi.

- Kırsal kalkınma yatırımları

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Kredilendirme Daire Başkanı Ali Elçin de ekonomik yatırımlar, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP), ekipman desteği konularında 2006-2022 döneminde uygun bulunan projelere yüzde 50 hibe desteği verdiklerini söyledi.

Söz konusu dönemde ekonomik ve KKYDP kapsamında tamamlanan 16 bin 240 proje ve devam eden projelere toplam 4,45 milyar lira hibe verdiklerini bildiren Elçin, bunların kapasite artırımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, teknoloji yenileme ve yeni tesis yatırımı konularında olduğunu belirtti.

Elçin, bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasında yeni yatırımlara 1-7 milyon lira, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına 1-5 milyon lira, kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve modernizasyon yatırımlarına da 1-4 milyon lira destek verdiklerini sözlerine ekledi.

Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Ersin Dilber FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli tohum TSÜAB