TTK'den "Mondros'tan Mudanya'ya Ya İstiklal Ya Ölüm" belgeseli

TAKİP ET

Türk Tarih Kurumunca (TTK), Milli Mücadele sürecini anlatan "Mondros'tan Mudanya'ya Ya İstiklal Ya Ölüm"...

Türk Tarih Kurumunca (TTK), Milli Mücadele sürecini anlatan "Mondros'tan Mudanya'ya Ya İstiklal Ya Ölüm" başlıklı belgesel serisi hazırlandı.

TTK'den yapılan açıklamaya göre, yönetmenliğini Yasin Semiz'in üstlendiği belgeselde, 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması'ndan 11 Ekim 1922'de imzalanan Mudanya Ateşkes Anlaşması'na kadar geçen yaklaşık 4 yıl boyunca Kurtuluş Savaşı'nın aşamaları ve hangi devletlerle hangi koşullarda mücadele edildiği detaylarıyla anlatılıyor.

Milli Mücadele'yi yalnızca askeri yönüyle anlatmakla kalmayan belgeselde süreç boyunca diplomasi alanında verilen mücadeleye de yer veriliyor.

Yaklaşık 30'ar dakikalık 7 bölümden oluşan belgesel serisi, "Sakarya: Türk Bitti Demeden Bitmez", "Büyük Taarruz: Dağlarda Tek Tek Ateşler Yanıyordu", "İstiklal: Vatanımda Bir Tek Düşman Kalmasın" kitaplarının yazarı, harp tarihi araştırmacısı Dr. Selim Erdoğan'ın anlatımıyla Milli Mücadele'nin önemli gelişmelerine tanıklık etmiş pek çok mekanda gerçekleştirilen çekimlerin arşiv görüntüleri ve harita animasyonlarıyla hazırlandı.

Atatürk'ün Ankara'da hem ev hem de yönetim binası olarak kullandığı Direksiyon Binası'ndan İstanbul'da işgal edilen çeşitli binalara, Sakarya Savaşı'na tanıklık eden tepelerden Büyük Taarruz'un en çetin çatışmalarının yaşandığı Tınaztepe, Çiğiltepe, Kocatepe gibi hala mevzilerin mevcut olduğu harp sahalarında çekimler gerçekleştirildi.

12 il ve 25'in üzerinde mekan ve coğrafyada çekimleri yapılan belgesel dizisinde, yurt içi ve dışından alınan arşiv görüntülerine yer verildi.

Sakarya Muharebesi ile Büyük Taarruz'un harekat planları da harita animasyonlar üzerinde gösterildi.

Müziklerini Musa Göçmen, seslendirmesini Mehmet Atay, görüntü yönetmenliğini Göksel Gül, animasyonları ise Emre Şan'ın yaptığı belgeselin yeni bölümleri pazar günleri saat 19.00'da TTK'nin YouTube hesabında yayınlanacak.


Mondros'tan Mudanya'ya Ya İstiklal Ya Ölüm Türk Tarih Kurumu