Tunus Cumhurbaşkanı Said'in düzensiz göçle ilgili açıklamasına tepki

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Kays Said, 'Sahra Altı Afrika ülkelerinden düzensiz göç akınının arkasında Tunus'un demografik yapısının değiştirilmesi amacının olduğunu" belirtti

Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu Sözcüsü Ramazan bin Ömer, "Tunus’a Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçmen sayısının şişirildiğini, olmayan bir tehdidin varmış gibi gösterildiğini” söyledi.

Bin Ömer, Cumhurbaşkanı Kays Said’in “Sahra Altı Afrika ülkelerinden düzensiz göç akını normal bir durum değil. Bu işin arkasında Tunus’un demografik yapısını değiştirmeyi hedefleyen suç ortaklığı var." ifadelerini AA muhabirine değerlendirdi.

Tunus medyasındaki "tahmini düzensiz göçmen" sayıları üzerinden Cumhurbaşkanı Said’in açıklama yaptığını savunan Bin Ömer, "Tunus basınında aylar önce çıktığı gibi Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçmen sayısı 700 bin civarında değil. Tunus Ulusal istatistik Enstitüsünün 2021 verilerine göre ülkede yaklaşık 21 bin Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçmen yaşıyor." dedi.

- "Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları hayal kırıklığı"

Bin Ömer, Cumhurbaşkanı Said’in düzensiz göçmenlere ilişkin açıklamasını "hayal kırıklığı" olarak niteledi.

Sözcü Bin Ömer, sözlerine şöyle devam etti:

"Sahra Altı Afrika’dan gelen göçmenlere ilişkin ayrımcı hatta ırkçılığı içeren ifadelerden dolayı çok üzüldük. Tunus’ta yaşayan Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçmen sayısı şişirilerek olmayan bir tehdit varmış gibi gösteriliyor."

Cumhurbaşkanı Said’in, düzensiz göçmelere karşı daha merhametli olmasını beklediklerini belirten Bin Ömer, "Cumhurbaşkanı'ndan, düzensiz göçmenlere ilişkin ırkçı ifadelere ve karalama kampanyalarını yürüten fanatik oluşumlara karşı çıkmasını beklerken, bugün yapılan açıklamalarla bunun bir devlet politikası haline geldiğini gördük." değerlendirmesinde bulundu.

- Tunus İşçi Partisi Cumhurbaşkanı Said'in "özür dilemesini" bekliyor

Tunus İşçi Partisi'nden konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Said’in "düzensiz göçün demografik yapıyı tehdit ettiği" yönündeki sözlerinden dolayı Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelenlerden özür dilemesi gerektiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Said’in açıklamalarının "ırkçı" bir yaklaşım olarak nitelendirildiği açıklamada, "Cumhurbaşkanı'nın ifadeleri, yurt dışında yaşayan evlatlarımıza ve yurttaşlarımıza yönelik aşırı ırkçı sağ güçlere hizmet ediyor." ifadelerine yer verildi.

- Tunus Cumhurbaşkanı'ndan "düzensiz göçmen" çıkışı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Ulusal Güvenlik Konseyi Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçle, "Tunus’un demografik yapısının değiştirilmesinin hedeflendiğini" bunun kontrol altına alınması için gerekli tedbirlerin alınmasını istemişti.

Ülkenin Sahra Altı Afrika’ya açılan bölgesinde 2011’den bu yana düzensiz göçün önünü açmak için "çok büyük paralar alan tarafların" bulunduğunu söyleyen Said, bunun, "Tunus’u Arap ve İslam uluslarıyla hiçbir bağlantısı olmayan, tamamen Afrika ülkesi olarak görmek isteyen tarafların projesi" olduğunu ifade etmişti.

Said, düzensiz göçe ilişkin kanunların doğru işletilmesi ve Tunus’taki yabancıların statüsüne ilişkin yasanın sıkı bir şekilde uygulanması talimatı vermişti.

Tunus Tunus'ta düzensiz göç sorunu