Tunus Devrimi'nin 12. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Said'in kararları protesto edildi

TAKİP ET

Tunus'ta bazı siyasi partiler Yasemin Devrimi'nin 12. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz...

Tunus'ta bazı siyasi partiler Yasemin Devrimi'nin 12. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz 2021'de aldığı "olağanüstü kararları" protesto etti.

Muhalif partiler ve sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla binlerce kişi başkent Tunus'taki Habib Burgiba Caddesi'nde toplandı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlenen gösteride, Tunus bayrağı ve hükümeti protesto eden dövizler taşıyan göstericiler, caddede yürüyüş gerçekleştirdi.

Farklı görüşlerden birçok siyasi oluşumun katıldığı gösteride, Fransa’ya tepki gösteren bir grup da yer aldı.

Yasemin Devrimi’nin Fransa’ya karşı yapıldığını söyleyen grup, Fransız Büyükelçiliğinin önünde "Made in France", "Özgürlük için Fransa ve dostlarına karşı devrim" yazan pankartlar açtı.

Muhaliflerin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Ahmed Necib eş-Şabi gösteri sırasında yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Said’in 25 Temmuz kararları nefret dolu bir darbe. Darbeciler iktidarı ele geçirerek ekonomiyi çökertti, hayat pahalılığından Said sorumludur." dedi.

Demokrasi yoluna tekrar dönmek istediklerini belirten Şabi, "Özgürlük ve demokrasi yoluna dönmemiz için iktidarı sona eren Said görevi bıraksın." diye konuştu.

- Ortak hareket eden siyasi partiler de meydandaydı

Ortak hareket eden Cumhuriyetçi Parti, İşçi Partisi, Demokratik Kutup Partisi, Demokratik Akım Partisi ile Emek ve Özgürlükler İçin Demokratik Blok da 14 Ocak gösterilerine katıldı.

İşçi Partisi Genel Sekreteri Hamma el-Hemami AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tunus devriminin üzerinden 12 yıl geçti, devrim hala atıl ve sendeliyor. Said, zalim bir rejim kurmak istediği için bir önceki rejimden bir farkı yok." dedi.

- Muhalif Özgür Anayasa Partisi taraftarları Kartaca Sarayı'na yürümek istedi

Muhalefetteki Özgür Anayasa Partisi lideri Abir Musi ve beraberindeki taraftarları Cumhurbaşkanı Said’in 2021 kararlarının ardından aldığı tutumu protesto etmek için Kartaca Sarayı'na yürümek istedi.

Musi ve beraberindekiler, güvenlik güçleri tarafından durduruldu.

Abir Musi, Cumhurbaşkanı Said’in 2021 kararlarını Nahda Hareketi’ne karşı yapıldığı gerekçesi ile desteklemiş fakat daha sonra Said’in diğer partilere karşı tutumunun "antidemokratik" olduğunu savunmaya başlamıştı.

- Tunus Devrimi'nin üzerinden 12 yıl geçti

Tunus’un orta kesiminde yer alan Sidi Buzid kentinde 17 Aralık 2010'da kendini ateşe veren Muhammed Buazizi, 23 yıl boyunca ülkeyi demir yumrukla yöneten Zeynel Abidin bin Ali'nin 14 Ocak 2011'de ailesiyle Tunus'tan kaçmasıyla sonuçlanan gösterileri başlattı.

Üniversite mezunu 26 yaşındaki seyyar satıcı Buazizi'nin zabıta tarafından tezgahına el konulması ve yetkililerce hakarete uğramasının ardından hayatını ortaya koyduğu eylem, Tunus'un "Yasemin Devrimi", Arap dünyasının ise "Arap Baharı" olarak adlandırdığı süreç olarak biliniyor.

- Cumhurbaşkanı Said'in "olağanüstü kararları"

Siyasi partileri ülkeyi yönetememek ve yolsuzlukla suçlayan Said, 25 Temmuz 2021'de aldığı "olağanüstü kararlar" ile parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırdı.

Yasemin Devrimi'nin 11. yılında, normalde her sene 14 Ocak'ta kutlanan Devrim Günü'nü de değiştiren Said, devrim kutlamalarının 17 Aralık'a alındığını duyurmuştu.

Tunus Tunus'ta 14 Ocak gösterileri