Tunus Genel İşçi Sendikasından "ulusal kurtuluş için mücadele" çağrısı

TAKİP ET

Tunus Genel İşçi Sendikası Başkanı Nureddin et-Tabubi, sendika mensuplarından "ülkenin tamamen kurtuluşu için mücadele...

Tunus Genel İşçi Sendikası Başkanı Nureddin et-Tabubi, sendika mensuplarından "ülkenin tamamen kurtuluşu için mücadele etmeye" hazır olmalarını istedi.

Tabubi, Tunus Genel İşçi Sendikasının Tunus Bölge Konseyi Toplantısı'nda gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.

Tunus’taki mevcut yönetimin siyasi ve ekonomi politikalarındaki tutumundan dolayı ülkenin "hasta" olduğunu savunan Tabubi, "Ülkeyi mevcut durumdan kurtarmak için ulusal alanda vereceğimiz mücadeleye hazır olun. Tunus’un mum gibi erimesine izin vermeyeceğiz." dedi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in, Meclisi feshetme yolunu açan 25 Temmuz 2021 "olağanüstü kararlarının" protesto edileceği gösterilere atıfta bulunan Tabubi, "Tüm taraflar güvenlik güçlerinin baskısı ve şiddeti olmadan gösteri yapma hakkına sahip. Göstericilerin siyasi yönelimleri ne olursa olsun bu hakka saygı gösterilmeli." diye konuştu.

- Birçok siyasi parti ve STK’dan gösteri çağrısı

Ülkedeki birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu, Cumhurbaşkanı Said’in 2021’deki olağanüstü kararlarını protesto etmek için 14 Ocak’ta halkı sokağa çıkmaya çağırdı.

Muhalefetin gösteri çağrısı üzerine güvenlik güçleri başkent Tunus'taki Habib Burgiba Caddesi ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Cumhurbaşkanı Said’in geçen yıl 14 Ocak’ta da protesto edildiği gösterilerde polisin sert müdahalesi sonucu birçok eylemci yaralanmıştı.

- Tunus'taki siyasi kriz

Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı.

Said, 22 Eylül 2021’de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağladı.

Tunus Cumhurbaşkanı, 13 Aralık 2021’de açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" ile ülkede 17 Aralık 2022'de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını duyurmuştu.

25 Temmuz 2022’de düzenlenen referandum ile Tunus Anayasası'nın değişmesinin ardından genel seçimler için yeni yasa çıkarıldı.

Anayasa değişikliğinin ardından 17 Aralık 2022’de düzenlenen genel seçimlerin ilk turunda seçmenlerin sadece yüzde 11,22'sinin sandığa gitmesi, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said’in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden oldu.

Tunus Tunus Genel İşçi Sendikası