Tunus muhalefetinden "siyasi tutuklulara destek" gösterisi

TAKİP ET

"Özgürlük ayrıcalık değildir", "Siviller için askeri mahkemelere hayır" pankartlarının açıldığı gösteride, siyasi tutukluların serbest bırakılması istendi

Tunus'ta muhalefetin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi, ülkede 11 Şubat'tan bu yana devam eden "siyasi tutuklamalar" kapsamında cezaevine girenlerin serbest bırakılması için gösteri düzenledi.

Ulusal Kurtuluş Cephesinin çağrısıyla başkent Tunus'taki Habib Burgiba Caddesi'nde düzenlenen gösteride, tutuklu siyasi, medya mensubu, iş insanı ve aktivistlere destek sloganları atıldı.

"Özgürlük ayrıcalık değildir", "Siviller için askeri mahkemelere hayır" pankartlarının açıldığı, tutuklu yargılanan siyasi aktivistlerin resimlerinin taşındığı gösteride bir konuşma yapan Emek ve Başarı Partisi Genel Sekreteri Abdullatif el-Mekki, "Kays Said yandaşlarının haksız olarak tutukladığı siyasi tutuklular ile dayanışma içerisindeyiz." ifadelerini kulandı.

Aynı zamanda Ulusal Kurtuluş Cephesinin lider kadrosunda yer alan Mekki, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Tutuklamaları 'hesap verme sorumluluğu' kapsamında değerlendirmek büyük yanılgı olur. Yolsuzluklarla mücadele edemeyen otoriter sistem en büyük yolsuzluğun yapılmasına neden oluyor. Rejime koşulsuz itaat eden kurumlar zorbalığın devam etmesine neden oluyor."

Öte yandan Tunus merkezli Zulme Karşı Kadınlar Hareketi de 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla Adalet Bakanlığı önünde düzenledği gösteride 11 Şubat’ta başlatılan operasyonlarda tutuklanan kadın aktivistlere destek verdi.

- Tunus'taki "siyasi gözaltı ve tutuklamalar"

Tunus'ta 11 Şubat'tan bu yana siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş insanlarını kapsayan gözaltı operasyonları düzenleniyor.

Gözaltı dalgası, "devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla Nahda Hareketinin eski yöneticilerinden Abdulhamid el-Celasi, İş ve Özgürlükler için Demokratik Blok Partisi yöneticilerinden Hiyam et-Turki ve iş insanı Kemal Latif'in gözaltına alınmasıyla başladı. Söz konusu üç kişi, sorgularının ardından tutuklandı.

Nahda Hareketi, 14 Şubat'ta Nahda Genel Başkan Yardımcısı ve eski milletvekili Nureddin el-Bahiri ile Mozaik FM Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Butar'ın gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltı sürelerinin tamamlanmasının ardından Bahiri ve Butar'ın tutuklu yargılanmalarına karar verildi.

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'nin 16 Şubat’ta gözaltına alınan eski Ofis Müdürü Fethi Kemmun'un da 24 Şubat'ta "kara para aklama" suçlamasıyla tutuklu yargılanmasına karar verildiği duyuruldu.

22 Şubat'ta Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri İsam eş-Şabi, 24 Şubat'ta Ulusal Kurtuluş Cephesi üyelerinden Anayasa Profesörü Cevher bin Mübarek ile siyasi aktivist Şeyma İssa, 25 Şubat'ta da eski Demokratik Akım Partisi Genel Sekreteri Gazi eş-Şevaşi gözaltına alındı.

Cumhuriyet Partisi, 25 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Şabi, Bin Mübarek, İssa, Şevaşi ve avukat Rıza Bilhac'ın tutuklandığını bildirdi.

Son olarak Nahda Hareketi yöneticilerinden El-Habib el-Luz "Tunuslu gençlerin çatışma bölgelerine gönderildiği" iddiasıyla 3 Mart'ta gözaltına alındı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede bazı siyasilere yönelik gözaltıların "devletin güvenliğine karşı komplo kurma" ve ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlardan ötürü gerçekleştirildiğini söylemişti.

- Tunus'ta siyasi ve ekonomik kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurmuş, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağlamıştı.

Said'in açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa referandumu ardından da genel seçimler yapıldı.

Genel seçimlerin iki turunda da katılımın yüzde 11'de kalması, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said'in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden oldu.

Cumhurbaşkanı'nın kararlarının ardından yıllardır devam eden ekonomik krizin daha da derinleştiği Tunus'ta bazı kesimler, Said'in adımlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Tunus Tunus'ta "siyasi" gözaltılar Ulusal kurtuluş Cephesi