Tunus'ta 4 partiden siyasilere yönelik gözaltılara ortak tepki

TAKİP ET

Ülkede 13 Şubat'tan bu yana birçok siyasi, gazeteci ve STK temsilcisi "devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla gözaltına alındı

Tunus'ta 4 siyasi parti, 13 Şubat'tan bu yana siyasiler, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine yönelik devam eden gözaltı operasyonlarına tepki gösterdi.

İşçi Partisi, Kutup Partisi, Demokratik Akım Partisi ile İş ve Özgürlükler için Demokratik Blok Partisi, söz konusu gözaltılara ilişkin ortak bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Darbe yönetiminin baskıları sonucu gözaltına alınan başta İsam eş-Şabi olmak üzere tüm aktivistlerin, siyasilerin ve gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu gözaltı kampanyasında, baskıya uğrayan tüm taraflarla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verildi.

İktidarın "siyasi muhaliflerini sindirmek için devletin kurumlarını kullandığı" öne sürülen açıklamada, Tunus halkının gerçek demokrasiye bağlı bir iktidar için çaba göstermeyi sürdüreceği kaydedildi.

- Ülkede birçok siyasi, gazeteci ve STK temsilcisi gözaltına alındı

Tunus'ta gözaltılar, 13 Şubat'ta "devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla Nahda Hareketinin eski yöneticilerinden Abdulhamid el-Celasi, İş ve Özgürlükler için Demokratik Blok Partisi yöneticilerinden Hiyam et-Turki ve iş adamı Kemal Latif gözaltına alınmasıyla başladı.

Nahda Hareketi, 14 Şubat'ta da Nahda Genel Başkan Yardımcısı ve eski Milletvekili Nureddin el-Bahiri ile Mozaik FM Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Butar'ın gözaltına alındığını duyurdu.

Gözaltı sürelerinin tamamlanmasının ardından Bahiri ve Butar’ın tutuklu yargılanmalarına karar verildi.

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'nin eski Ofis Müdürü Fethi Kemmun da 16 Şubat’ta gözaltına alındı.

Son olarak 22 Şubat'ta Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri İsam eş-Şabi'nin terörle mücadele ekiplerince gözaltına alındığı duyuruldu.

Tunus'ta muhalefetin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi, siyasilere ve gazetecilere yönelik gözaltıları Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle kınamıştı.

Tunus'ta bazı kesimler, Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararları "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

tepki Tunus Tunus'ta siyasi gözaltılar