Tunus'ta Bağımsız Görsel ve İşitsel İletişim Kurulu'ndan Seçim Kurulu'na "yetki" davası

TAKİP ET

Tunus'ta Bağımsız Görsel ve İşitsel İletişim Yüksek Kurulu (HAICA), "yetkilerine kısıtlama getirdiği" gerekçesiyle...

Tunus'ta Bağımsız Görsel ve İşitsel İletişim Yüksek Kurulu (HAICA), "yetkilerine kısıtlama getirdiği" gerekçesiyle Bağımsız Seçim Kurulu (ISIE) aleyhine dava açtı.

HAICA Başkanı Nur Lecmi, başkent Tunus'ta düzenlediği basın toplantısında, 17 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimleri için yürütülen seçim kampanyalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Lecmi, "HAICA medyada yürütülen seçim kampanyalarını denetimde tek yetkili anayasal organdır. ISIE ise kendi yetkisini aşarak bizim yetkilerimize kısıtlama getirdi. Dolayısıyla Tunus İdari Mahkemesi'nde ISIE aleyhine açtığımız dava ile yetkilerimizin iade edilmesini talep ettik." ifadelerini kullandı.

HAICA'nın yasal denetimler çerçevesinde ifade özgürlüğünü garanti altına alma çalışmalarına destek olduğunu vurgulayan Lecmi, medyadaki çeşitliliği, dengeyi ve bağımsızlığı sağlamakla yükümlü olduklarını dile getirdi.

- ISIE ile HAICA arasındaki yetki krizi

Tunus'ta seçim sürecinde medyada yürütülen seçim kampanyalarını denetleyen kurumun yasal olarak HAICA olmasına rağmen, ISIE, 18 Kasım'da yaptığı açıklamada seçim kampanyasıyla ilgili tek otoritenin kendisi olduğunu ve bu konuda HAICA ile ortak karar alınmayacağını duyurmuştu.

ISIE'nin açıklamalarına tepki gösteren Tunus Gazeteciler Sendikası Başkanı Muhammed Yasin el-Celasi, 23 Kasım'da yaptığı açıklamada, HAICA ile ISIE’nin 25 Temmuz yeni Anayasa referandumu sürecinden bu yana kriz yaşandığını belirterek iki kurumun bir araya gelerek seçim yayınlarına ilişkin ortak bir karar almaları gerektiğini belirtmişti.

- Tunus'ta siyasi kriz ve yeni siyasi takvim süreci

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "Siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.

Ülkede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzde 30,5 katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 "evet" oyuyla yeni Anayasa kabul edilmişti.

dava Tunus Tunus'ta 17 Aralık Parlamento seçimleri