Tunus'ta eski Başbakan Urayyid'in serbest bırakılması için gösteri düzenlendi

TAKİP ET

Tunus'un eski başbakanlarından Ali el-Urayyid, "çatışma bölgelerine Tunuslu gençlerin gönderilmesi" davası kapsamında 20 Aralık 2022'de tutuklanarak cezaevine gönderilmişti

Tunus'ta tutuklu yargılanan Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı ve eski Başbakan Ali el-Urayyid’in serbest bırakılması için gösterisi düzenlendi.

Nahda Hareketi'nin çağrısı üzerine başkent Tunus'ta yer alan Adalet Sarayı önünde toplanan onlarca gösterici, "çatışma bölgelerine Tunuslu gençlerin gönderilmesi" davası kapsamında 20 Aralık 2022'de tutuklu yargılanmasına karar verilen Urayyid'in serbest bırakılmasını istedi.

Gösteride konuşan Nahda Hareketi yöneticilerinden El-Acmi el-Verimiy, "Siyasi muhalifleri ve insan hakları aktivistlerini hapse atmak ve onları tasfiye etmeye çalışmak Tunus'taki krizi daha da derinleştirecektir. Demokrasiye dönmek için Tunus'un siyasi reforma ihtiyacı var." dedi.

Urayyid ile dayanışma sloganlarının atıldığı eylem sonrası göstericiler olaysız dağıldı.

- Ne olmuştu?

Nida Tunus Partisi Milletvekili Fatma el-Mesdi'nin detayı açıklanmaksızın "çatışma bölgelerine Tunuslu gençlerin gönderilmesi" konusundaki şikayeti üzerine başlayan soruşturma, Nahda Hareketi yöneticilerinin sorgulanmasıyla genişletilmişti.

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ile yardımcısı Urayyid, 18 Eylül 2022'de ifade vermek üzere Terörle Mücadele Şubesi'ne çağrılmıştı.

Terörle Mücadele Yargı Merkezi, Urayyid'in tutuklu yargılanmasına karar vermiş ancak mahkeme aksi yönde karar almıştı.

Nahda Hareketi'nden 20 Aralık 2022'de yapılan açıklamada, Urayyid'in tutuklandığı duyurulmuştu.

Nahda Hareketi'nde Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Urayyid, Aralık 2011-Mart 2013 tarihlerinde İçişleri Bakanı, Mart 2013- Ocak 2014 tarihlerinde de Nahda Hareketi Partisi, Cumhuriyet İçin Kongre Partisi ve Özgürlükler Bloku'nun yer aldığı üçlü koalisyonda Başbakan olarak görev yapmıştı.

Eski Tunus Başbakanı Ali el-Urayyid Tunus