Tunus'ta gazetecilerin parlamentodaki açılış oturumuna alınmamasına tepkiler sürüyor

TAKİP ET

Tunus Bağımsız Görsel ve İşitsel İletişim Yüksek Kurulu: - "Bilgi edinme ve bilgiye erişim hakkı anayasa ile garanti altına alınan Tunus'ta medya mensuplarının Meclis'e alınmaması basın özgürlüğünün tehlikede olduğunun göstergesidir" - Cumhurbaşkanı Kays Said'in 20 ay önce çalışmalarını dondurduğu Halk Meclisi, erken genel seçimlerin ardından 13 Mart'ta yeniden açılmıştı

Tunus Bağımsız Görsel ve İşitsel İletişim Yüksek Kurulu (HAICA), medya mensuplarının parlamentonun açılış oturumuna alınmamasına tepki gösterdi.

HAICA, 13 Mart’ta Tunus Halk Meclisinde düzenlenen açılış oturumuna gazetecilerin alınmamasına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Bilgi edinme ve bilgiye erişim hakkı anayasa ile garanti altına alınan Tunus’ta medya mensuplarının Meclis’e alınmaması basın özgürlüğünün tehlikede olduğunun göstergesidir." ifadelerine yer verildi.

Meclis'in görevini yerine getirmesi esnasında medya mensuplarının oturumları takip etmesinin önemine vurgu yapılan açıklamada, "Önceki parlamentolarda yaşanan suiistimalleri ifşa etmesi bakımından medyanın özgür bir şekilde görevini yerine getirmesi için gerekli ortam sağlanmalıdır." ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Kays Said'in 20 ay önce çalışmalarını dondurduğu Tunus Halk Meclisi, erken genel seçimlerin ardından 13 Mart’ta basına kapalı gerçekleştirilen oturumla yeniden açılmıştı.

Yerli ve yabancı basın, medya mensuplarının Meclis’e alınmamasını protesto etmişti.

Açılış oturumunun basına kapalı gerçekleştirilmesine tepki gösteren Ulusal Gazeteciler Sendikası Başkan Yardımcısı Emira Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tunus medyasının ve uluslararası basın mensuplarının parlamentoya girmesinin yasaklanması tam olarak skandal bir karar. Bu, vatandaşın bilgi alma hakkının keyfi olarak engellenmesidir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

- Tunus’ta siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla Meclis'in çalışmalarını dondurmuş, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağlamıştı.

Parlamento çalışmalarının dondurulmasına rağmen, 30 Mart 2022'de parlamento üyelerinin çevrim içi oturum düzenlemesi üzerine, Cumhurbaşkanı Said, Meclis'i aynı gün feshetmişti.

Meclis'in düzenlenecek erken genel seçimlere kadar kapalı kalacağını duyuran Said, açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa referandumu, ardından 17 Aralık 2022'de de erken genel seçimler yapılmıştı.

Genel seçimlerin iki turunda da katılımın yüzde 11'de kalması, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said'in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı'nın kararlarının ardından yıllardır devam eden ekonomik krizin daha da derinleştiği Tunus'ta bazı kesimler, Said'in adımlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.



Tunus Tunus'ta siyasi kriz