Tunus'ta iki haftada yaklaşık 8 bin düzensiz göçmen yakalandı

TAKİP ET

Tunus'ta, 15-28 Eylül arasında denizde ve karada yapılan düzensiz göç operasyonlarında 7 bin 756 göçmenin yakalandığı...

Tunus’ta, 15-28 Eylül arasında denizde ve karada yapılan düzensiz göç operasyonlarında 7 bin 756 göçmenin yakalandığı belirtildi.

Tunus Ulusal Muhafız Birimleri İdaresi, düzensiz göç operasyonlarına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Açıklamada, "Ülkenin sınır kentlerinde düzensiz göç girişimlerine karşı 15-28 Eylül arasında güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonlarda 4 bin 174’ü karada, 3 bin 582’si denizde olmak üzere 7 bin 756 düzensiz göçmen yakalandı." ifadelerine yer verildi.

Yakalanan göçmenlerin 978’inin Tunuslu, diğerlerinin ise çoğunluğu Sahra Altı Afrika ülkelerinden olmak üzere yabancı uyruklulardan oluştuğu kaydedildi.

Operasyonlar sırasında ayrıca güvenlik güçlerinin insan kaçakçılığında kullanılan 95 tekne, 115 deniz motoru, 42 otomobil, 12 kamyon ve 27 motosikleti ele geçirdiği bilgisi verildi.

Yakalanan kişilerin adli işlemlerinin yapılması için savcılığa sevk edildiği belirtilen açıklamada, 5 bin 596 yabancı uyruklu düzensiz göçmenin ise ülke sınırlarından girmesinin engellendiği aktarıldı.

Her yıl binlerce Afrikalı düzensiz göçmen daha iyi bir yaşam umuduyla Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşmak için Libya ve Cezayir'e sınırı olan Tunus'a geliyor.

Cezayir ve Libya'nın ortasında yer alan Tunus, İtalya'nın güneydeki adalarına yakın olması sebebiyle düzensiz göçmenler için bir geçiş rotası.

Tunus'un güney kentlerinde ikamet eden göçmenler, teknelerle Avrupa'ya geçmeye çalışıyor. Her yıl çok sayıda Afrikalı göçmen Avrupa hayaliyle çıktıkları deniz yolculuğunda can veriyor.

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) 2023’teki verilerine göre, 2014'ten bu yana Libya ve Tunus'tan İtalya'ya geçmeye çalışırken 14 binden fazla kişi öldü ya da denizde kayboldu.

Tunus Tunus'ta düzensiz göç sorunu