Tunus'ta Klasik Türk Müziği Enstrümantal Tarihi ve Gelişimi Konferansı düzenlendi

TAKİP ET

Tunus'ta sanatçı Dr. Heykel Küçük'ün girişimiyle "Klasik Türk Müziği Enstrümantal Tarihi ve Gelişimi...

Tunus'ta sanatçı Dr. Heykel Küçük'ün girişimiyle "Klasik Türk Müziği Enstrümantal Tarihi ve Gelişimi Konferansı" gerçekleştirildi.

Türkiye’nin Tunus Büyükelçiliğinin desteği ile başkent Tunus’ta düzenlenen etkinliğe, Büyükelçi Çağlar Fahri Çakıralp, neyzen Kudsi Erguner, Tunus’taki Türk kurumlarının temsilcileri ve Tunuslu sanatseverler katıldı.

Konferansta, klasik Türk müziğinin tarihsel gelişimini anlatan Küçük, AA muhabirine, "Ben tıp doktoruyum, kendi kliniğim var fakat küçüklükten bu yana müziğe ilgimden dolayı keman ve ut çalmayı öğrendim. 15 yıl önce Paris’te yaşadığım süreçte Kudsi Erguner ile tanıştım. Müzik ve sanatla olan ilişkimin devam etmesine çok katkı sağladı." dedi.

Türk musikisiyle annesinin teşvikiyle tanıştığını vurgulayan Küçük, şöyle devam etti:

"Yıllarca bir dost olarak bana eşlik eden Erguner, Türk klasik müziğine olan ilgimin derinleşmesini ve bu alanda araştırmalar yapmamı sağladı. Tunus halkının Türk musikisini tanımalarına destek olmak ve klasik müziğe ilgi duyan Tunuslulara ulaşmak için bu konferansı düzenledik."

- "Heykel, Türk klasik müziğine hayran çok değerli bir sanatçı"

Konferansa onur konuğu olarak katılan neyzen Kudsi Erguner de Küçük’ten övgüyle söz etti.

Erguner, "Dr. Heykel Küçük, musikiye çok meraklı bir kimse. Çok muhteşem bir çalışma olan enstrümantal müzik antolojisini hazırladı. Bu çalışmasına ön söz yazmak dahil elimden geldiğince destek oldum. Musiki arşivi açısından çok önemli olan bu eser için Heykel beye birçok partisyon verdim. Bu konferansa da yine kendisine destek olmak için katıldım." ifadelerini kullandı.

Dr. Heykel Küçük’ün hazırladığı müzik antolojisinin Arap müziksever için de çok önemli olduğunu vurgulayan Erguner, sözlerini şöyle tamamladı:

"Arap dünyasında, Kuzey Afrika’da, Mısır’da ve diğer ülkelerde, bizim Osmanlı döneminden miras olarak aldığımız repertuvar şu an çok revaçta. Yani bu ülkelerde yetişen gençlerin çoğu Tamburi Cemil Efendi'nin, Tatyos Efendi'nin eserlerini çalmaya çalışıyor.

Biz Türkler bu gelişmelerin pek farkında değiliz. Heykel, sanat alanındaki bu ilişkiye katkı veren sanatçılardan birisi. İnşallah bu çalışmaların devamını da getirecek. Biz de bu kültürel ilişkinin devamını getirmek zorunluluğuyla destek olmaya devam edeceğiz."

Klasik Türk musikisi Tunus