Tunus'ta muhalefet liderinden "demokratik yola dönme" çağrısı

TAKİP ET

Tunus Demokratik Akım Partisi Genel Sekreteri Nebil Haci, ülkenin yeniden demokrasi yoluna dönmesi için samimi bir...

Tunus Demokratik Akım Partisi Genel Sekreteri Nebil Haci, ülkenin yeniden demokrasi yoluna dönmesi için samimi bir reform süreci başlatılması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından feshedilen parlamentoda 22 milletvekili ile temsil edilen Demokratik Akım lideri Haci, başkent Tunus’taki parti merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Said’in parlamentoyu feshetme yolunu açtığı 25 Temmuz 2021 olağanüstü kararlarının ülkeyi "demokratik yoldan çıkardığını" ifade eden Haci, "Sadece kendini dinleyen ve muhalefete kulak tıkayan Said’in samimi bir reform yapma niyeti yok. Cumhurbaşkanlığı sürecinde siyasi partilere karşı tutumu ve demokrasiyi uygulamadaki başarısızlığı bunun kanıtı." dedi.

Tunuslu muhalefet lideri, "Demokratik yola dönmek için samimi bir reform sürecine girmek gerekiyor. Demokratik yolu yeniden tesis için bir dizi revizyona ihtiyacımız var. Halkın seçimiyle gelen Said, yine halkın revizyon ve krizden çıkma talebiyle yapacağı seçimle gidebilir." ifadelerini kullandı.

- Tunus’ta siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek, yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.

Cumhurbaşkanı Said'in duyurduğu "siyasi krizden çıkışın yol haritası" uyarınca ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumu, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçim yapılmıştı.

Birçok siyasi partinin boykot ettiği seçimlere katılım yüzde 11,22'de kaldı. Seçimlere düşük katılım Cumhurbaşkanı Said’in meşruiyetinin de sorgulanmasına yol açtı.

Cumhurbaşkanı Said’in 2021 kararlarını “darbe” olarak değerlendiren muhalefet, 14 Ocak Cumartesi günü ülke genelinde iktidara karşı halkı sokaklara çıkmaya davet etti.


Tunus Tunus'ta siyasi kriz