Tunus'ta muhalefet partilerinden "siyasi tutuklamalara" tepki

TAKİP ET

Ülkede, 13 Şubat'tan bu yana "devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla gözaltına alınan birçok siyasi, gazeteci ve STK temsilcilerinden bir kısmı tutuklandı

Tunus’ta siyasi partiler, Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri İsam eş-Şabi, eski Demokratik Akım Partisi Genel Sekreteri Gazi eş-Şevaşi, Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin üyelerinden Anayasa Profesörü Cevher bin Mübarek, siyasi aktivist Şeyma İssa ile avukat Rıza Bilhac'ın tutuklanmalarını kınadı.

Cumhuriyet Partisi, Demokratik Akım Partisi ve Nahda Hareketi tutuklanan siyasilere ilişkin birer açıklama yaptı.

Demokratik Akım Partisi’nin açıklamasında, “Kötü niyetli suçlamalara maruz kalan eski genel sekreterimizin ve diğer siyasilerin tutuklanması, muhalefeti tasfiye etmeyi ve halkı korkuya sevk etmeyi hedefliyor. Muhalefete yönelik bu sistematik baskıları kınıyoruz.“ ifadelerine yer verildi.

Cumhuriyetçi Parti’den yapılan açıklamada ise genel sekreterlerinin derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Muhalefet ve sivil toplumun, tutuklamalara karşı çıkmak için ortak mücadele vermeye davet edildiği açıklamada, ülkede yaşanan siyasi krizden çıkmak için ortak hareket etmenin önemine dikkat çekildi.

Nahda Hareketinden yapılan açıklamada, gözaltı operasyonlarının ve tutuklamaların “keyfi” olduğu vurgulandı.

Ulusal Kurtuluş Cephesi üyelerinin ve Şevaşi’nin tutuklanmasının yasal olmadığı belirtilen açıklamada, “İktidarın uydurma suçlamalar ile gerçekleştirdiği gözaltı ve tutuklamaları kınıyoruz. İktidarın hedefinde, muhalif siyasiler, gazeteciler ve sendikacılar yer alıyor. Bu sistematik baskı ülkedeki siyasi krizi daha da derinleştirecektir.” ifadelerine yer verildi.

- Tunus’ta birçok siyasi, gazeteci ve STK temsilcisi gözaltına alındı

Tunus'taki "gözaltı dalgası" 13 Şubat'ta "devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla Nahda Hareketi'nin eski yöneticilerinden Abdulhamid el-Celasi, İş ve Özgürlükler için Demokratik Blok Partisi yöneticilerinden Hiyam et-Turki ve iş adamı Kemal Latif'in gözaltına alınmasıyla başladı.

Nahda Hareketi, 14 Şubat'ta Nahda Genel Başkan Yardımcısı ve eski milletvekili Nureddin el-Bahiri ile Mozaik FM Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Butar'ın gözaltına alındığını duyurdu.

Gözaltı sürelerinin tamamlanmasının ardından Bahiri ve Butar’ın tutuklu yargılanmalarına karar verildi.

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'nin 16 Şubat’ta gözaltına alınan eski Ofis Müdürü Fethi Kemmun’un ise 24 Şubat’ta "kara para aklama" suçlamasıyla tutuklu yargılanmasına karar verildiği duyuruldu.

Son olarak 22 Şubat'ta Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri İsam eş-Şabi, 24 Şubat’ta Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin üyelerinden Anayasa Profesörü Cevher bin Mübarek ile siyasi aktivist Şeyma İssa ve 25 Şubat’ta eski Demokratik Akım Partisi Genel Sekreteri Gazi eş-Şevaşi gözaltına alınmıştı.

Tunus Tunus'ta "siyasi" gözaltılar