Tunus'ta muhaliflere yönelik gözaltı operasyonları devam ediyor

TAKİP ET

Muhaliflerin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesinin lideri Ahmed Necib eş-Şabi: - "Tüm çevreleri etkileyen geniş bir baskı durumu yaşıyoruz. Şu ana kadar 44 kişi siyasi sebeplerle gözaltına alındı"

Tunus'ta muhaliflerin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesinin lideri Ahmed Necib eş-Şabi, ülkedeki gözaltı operasyonlarının devam ettiğini söyledi.

Başkent Tunus'ta basın toplantısı düzenleyen Şabi, muhaliflere yönelik son dönemde yaşanan gözaltı operasyonlarına değindi.

Şabi, "Tüm çevreleri etkileyen geniş bir baskı durumu yaşıyoruz. Şu ana kadar 44 kişi siyasi sebeplerle gözaltına alındı. Bunlardan 3'ü Ulusal Kurtuluş Cephesi yöneticilerinden; Cevher bin Mubarak, Şeyma İsa ve Rıza Bilhac." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Kays Said yönetiminin, muhaliflerin sesini kısarak kendi nüfuzunu sağlamaya çalıştığını söyleyen Şabi, dışarıda ve içeride yaşanan sıkıntılardan kaçmak için bu gözaltıların yaşandığını ifade etti.

Tunus'ta 11 Şubat'tan bu yana siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş adamlarını kapsayan gözaltı operasyonları düzenlenmişti.

Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede bazı siyasilere yönelik gözaltıların "devletin güvenliğine karşı komplo kurma" ve ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlardan dolayı gerçekleştirildiğini söylemişti.

- Tunus'ta siyasi ve ekonomik kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurmuş, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağlamıştı.

Said'in açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa referandumu, ardından da genel seçimler yapıldı.

Genel seçimlerin iki turunda da katılımın yüzde 11'de kalması, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said'in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden oldu.

Cumhurbaşkanı'nın kararlarının ardından yıllardır devam eden ekonomik krizin daha da derinleştiği Tunus'ta bazı kesimler, Said'in adımlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Kays Said Tunus Ulusal kurtuluş Cephesi