Tunus'ta Nahda Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Bahiri tutuklandı

TAKİP ET

Tunus'ta Nahda Hareketi Genel Başkan Yardımcısı ve eski Adalet Bakanı Nureddin el-Bahiri tutuklandı.Tunus resmi...

Tunus'ta Nahda Hareketi Genel Başkan Yardımcısı ve eski Adalet Bakanı Nureddin el-Bahiri tutuklandı.

Tunus resmi haber ajansına göre, Bahiri’nin avukatı Semir Dilo, müvekkilinin tutuklanarak cezaevine gönderildiğini açıkladı.

Bahiri'nin 8 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Kays Said aleyhine yaptığı açıklamalar nedeniyle tutuklandığını aktaran Dilo, müvekkilinin sağlık durumunun cezaevine girmesine elverişli olmadığını söyledi.

Nahda Hareketinden dün sabah yapılan açıklamada, Bahiri ile Mozaik FM Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Butar'ın gözaltına alındığı duyurulmuştu.

Hukukçu kimliğiyle tanınan Bahiri, 2011-2013 yıllarında Adalet Bakanı olarak görev yapmıştı.

- Tunus'ta muhalefetten gözaltılara tepki

Tunus'ta muhalefetin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi, siyasilere ve gazetecilere yönelik gözaltılara ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, "25 Temmuz 2021 darbesine karşı çıkanların sesini kısmak için iktidar tarafından başlatılan gözaltı kampanyasını kınıyoruz. Gözaltı kampanyası, iktidarın başarısızlıklarını perdelemeyi hedeflemektedir. Yurt içinde ve yurt dışında devlete karşı komplo içerisinde oldukları gerekçesiyle yapılan gözaltılar Anayasa'ya aykırıdır." ifadelerini kullanmıştı.

Tunus'ta 13 Şubat'ta da "devlet güvenliğine komplo" suçlamasıyla Nahda Hareketi eski yöneticilerinden Abdulhamid el-Celasi, İş ve Özgürlükler için Demokratik Blok Partisi yöneticilerinden Hiyam et-Turki ve iş adamı Kemal Latif gözaltına alınmıştı.

- Tunus'ta siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurmuş, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağlamıştı.

Said'in 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa referandumu, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçim yapıldı.

Genel seçimlerin ilk turunda seçmenlerin sadece yüzde 11,22'sinin sandığa gitmesi, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said'in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden oldu.

Tunus'ta bazı kesimler, Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.


Nahda Hareketi Tunus Tunus'ta siyasi kriz