Tunus'ta STK'lar ulusal ve sendikal örgütleri hedef alan "karalama kampanyasını" kınadı

TAKİP ET

Tunus'ta 28 sivil toplum kuruluşu (STK), ulusal ve sendikal örgütleri hedef alan "karalama kampanyasını"...

Tunus'ta 28 sivil toplum kuruluşu (STK), ulusal ve sendikal örgütleri hedef alan "karalama kampanyasını" kınadığını duyurdu.

Tunus Genel İşçi Sendikası, Gazeteciler Sendikası, Tunus Demokratik Kadınlar Derneği, Diplomasız İşsizler Birliği ve Tunus İnsan Haklarını Savunma Birliğinin de aralarında bulunduğu 28 STK, ortak yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, ulusal ve sendikal örgütlere yönelik "karalama kampanyası" yürütüldüğü ifade edilerek, Başsavcılıktan insan hak ve özgürlüklerinin ve insan onurunun korunması için tarihi sorumluluğunu üstlenmesi istendi ve provokasyonların hedefi olan bu yapıların, her an şiddete maruz kalabileceği uyarısı yapıldı.

Irkçı ve provokatif söylemlerin şiddetle kınandığı vurgulanan açıklamada, Tunus'un içinde bulunduğu hassas ve gergin siyasi sürece, alım gücünün kötüye gitmesine, sendikacılar, gazeteciler, sivil ve siyasi aktivistlere yönelik gözaltı ve yargılamalara işaret edilerek insan hak ve özgürlüklerinin korunması için uyanık olunması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, ilgili kurumların, basın ve ifade özgürlüğü, sendikal hak, barışçıl gösteri hakkı ve adil yargılanma hakkının korunması için çalıştığı vurgulandı.

- Sendika temsilcilerine yönelik gözaltılar

Birçok siyasi, gazeteci ve STK temsilcisinin gözaltına alındığı Tunus'ta ocak ayında, sosyal talepler için grev çağrısında bulunan Karayolları Sendikası Genel Sekreteri Enis el-Kabi de "kamu hizmetini engellemek, yönetime zarar vermek için kamu görevini kullanmak" gibi suçlamalarla gözaltına almıştı.

Tunus Genel İşçi Sendikası, Kabi'nin gözaltına alınmasını, "sendikal haklara darbe" olarak nitelendirmişti.

Gazeteciler Sendikası Başkanı Muhammed Yasin el-Celasi 21 Şubat'ta, savcılığın, bir gösteri sırasında trafiği aksatmak ve polise saldırı gibi suçlamalarla kendisini ifadeye çağırdığını açıklamış, gösteri sırasında haber takibi için bölgede bulunduğunu ifade etmişti.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ise sendikal hakların Anayasa ile güvence altına alındığını ancak bunun siyasi amaçlar için kullanılamayacağını kaydetmişti.

Muhalefet, Cumhurbaşkanı Said'in 25 Temmuz 2021'de aldığı Meclisin çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesi kararının ardından oluşan "istisnai" duruma karşı çıkan tarafların yargı yoluyla baskılandığını savunuyor.

karalama kampanyası STK Tunus